18 octombrie 2024
ActualitateUn tricou pentru munca de un an / Elevii olimpici se revolta

Un tricou pentru munca de un an / Elevii olimpici se revolta

Olimpicii au fost recompensati de guvern pentru rezultatele obtinute la concursurile scolare cu diploma, un tricou si o floare. Elevii se asteptau la mai mult din punct de vedere financiar, profesorii la mai multa recunoastere. Conducerea Inspectoratului Scolar spune ca este suficient din partea guvernului si ca recompensele banesti vor veni de la autoritatile locale.
109 de elevi olimpici, impreuna cu profesorii care i-au indrumat si pregatit pentru concursurile scolare, au venit la festivitatea de premiere de la Sala Ateneului cu emotii, dar si cu speranta ca li se vor recunoaste munca si meritele. Elevii, majoritatea adolescenti, visatori si plini de sperante, isi faceau deja planul cum vor cheltui premiile banesti. Au primit insa recompense mai mult simbolice, plus un mesaj populist de la primul-ministru Calin Popescu Tariceanu citit de catre secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca, present impreuna cu prefectul Serban la intamplare. Pleiada exclusive liberala a oficialilor a fost compeltata de doi „vici” – Palar de la CJ sI Luchian de la Primarie. „Ma asteptam la mai mult. Am primit o diploma, un tricou, o floare si o strangere de mana. Tricoul imi vine, e ok, dar nu am sa il port vreodata pentru ca nu imi place”, ne-a declarat Alexandru Guta (foto), elev clasa a XI-a la Colegiul National „Vasile Alecsandri”, olimpic la istorie. „Premiile sunt destul de jenante. Nu am fi vrut neaparat bani, dar cred ca munca noastra merita o consideratie mai mare. Dar, pana la urma, e un inceput. Ce fac cu tricoul? Nu stiu. Probabil il voi face cadou cuiva”, a marturisit Ioana Plesca, eleva la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” si laureata a olimpiadei nationale de fizica. Una dintre elevele care a fost si ea „rasplatita” pentru munca si rezultate a refuzat initial sa isi spuna parerea din cauza ca unul dintre parinti este cadru didactic si s-a temut sa nu-i provoace probleme. Ulterior, a acceptat, insa numai sub protectia anonimatului: „Am incredere ca DESTEPTAREA ma va proteja pe mine si familia mea si, de aceea, va spun deschis ca este bataie de joc la adresa mea si a profesoarei mele. M-am lamurit cat de respectat este efortul intelectual in Bacau! Voi pleca foarte repede de aici, adica din acest oras si din tara asta pentru ca m-am saturat de vorbe goale si de dispretul lor!”.
Profesorii se asteptau si ei la mai multa atentie. Dupa ore de pregatire si munca alaturi de elevi, numele multora a fost omis. „Eu zic ca este un inceput bun, desi au mai schiopatat, iar modul cum s-a desfasurat poate fi supus discutiei. Cand a fost strigat numele elevului premiant, noi ne-am ridicat din sala si am spus si numele profesorului care l-a pregatit. Oricum este un pas inainte si a nascut concurenta intre elevi, ceea ce este un lucru bun”, a fost de parere Vasile Cautis, director la „Vasile Alecsandri”. Conducerea Inspectoratului Scolar considera ca premierea, fie ea si simbolica a elevilor olimpici, este un fapt pozitiv. „Credeti ca e putin lucru? Eu stiu ca elevii olimpici si profesorii apreciaza astfel de diplome. Pentru profesori, ele inseamna foarte mult la CV. Va asigur, si ma voi ocupa personal, ca va veni si recompensarea financiara de la autoritatile locale, asa cum a fost si in anii trecuti”, ne-a declarat Ovidiu Cojocaru, inspector general Inspectoratul Scolar Judetean Bacau. Pana atunci, elevii vor trebui sa inceapa pregatirea pentru viitoarele concursuri si sa admire tricourile primite de la guvern. Scris de Daniela McAllister, Eduard Cucu





spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img