18 octombrie 2024
ActualitateAliante impotriva bolnavilor

Aliante impotriva bolnavilor

Consilierii au analizat, luni, oportunitatea trecerii Spitalului Moinesti in subordinea CJ Bacau. Spitalul a fost modernizat fara sprijinul autoritatilor, din finantari externe, indeplineste standardele si are avize de la Ministerul Sanatatii si Academia de Stiinte Medicale. Cum la noi nu exista apatriotism local”, alesii au lasat balta proiectul, mai folositoare fiind politica si acuzatiile in direct.

Proiectul privind transformarea Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti in spital judetean a fost introdus pe ordinea de zi ca urmare a solicitarii exprimate de directorul Adrian Cotirlet. „Este un spital judetean ade factoa, iar noi putem sa contribuim financiar la serviciile pe care spitalul le asigura cetatenilor”, a afirmat Dragos Benea, presedintele CJ. Si Vasile Cautis, PSD, a pledat in favoarea solicitarii dr. Cotirlet. Mihai Ichim, PNL, s-a dovedit inamicul cel mai inversunat al acestui proiect. „Pentru ce, domnule director, doriti sa treaca spitalul la Consiliul Judetean?”, l-a intrebat el pe dr. Cotirlet. Acesta a explicat ceea ce deja se stia din documentele aflate in mapa. Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) a aprobat incadrarea Sectiilor Chirurgie si ATI in categoria sectiilor din spitalele judetene, iar Academia de Stiinte Medicale a atestat, in 2008, infiintarea Departamentului de cercetare-dezvoltare. Directorul a mai aratat ca doar 18% dintre pacienti sunt din Moinesti, restul venind din judet. „Domnule doctor, va rog sa nu duceti in eroare auditoriul. Nu are nicio treaba CJ pentru ca CJ nu plateste serviciile medicale. Fiecare adresant poarta cu el cecul in alb al decontarii serviciilor”, a spus dr. Ichim, foarte iritat. El a afirmat ca Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) mai are nevoie de multe lucruri pentru a functiona la standardele UE, prin urmare nu e oportun ca CJ sa se incarce cu inca un spital. A intervenit Dan Tataru, PSD, afirmand ca si cetatenii din vestul judetului au nevoie de o unitate de primire urgente (UPU). „Daca aduci un pacient de la Slanic la Bacau moare sigur”, a afirmat Tataru.



Majoritatea, minoritatea si bolnavii fara de partid

Consilierul PSD a vorbit si despre finantarile europene pe care spitalul le-a atras, proiecte in care CL Moinesti nu e implicat. Mihai Ichim nu s-a lasat induplecat, afirmand ca „una e sa-l luam in sarcina noastra si alta e sa-l sprijinim pe proiecte”. Constantin Avram, PC, considera ca initiativa e mai mult decat oportuna, iar Petrica Mihaila, PD-L, a propus sa fie intrebat Dan Stoica, directorul SJU Bacau, daca e multumit de banii pe care i-a dat CJ si daca e dispus sa-i imparta cu Spitalul Moinesti. Directorul SJU Bacau si-a sustinut, insa, colegul: „Vreau sa-l sprijin pe dr. Cotirlet, care a reusit sa aduca spitalul la acest rang, a spus Stoica. Daca e declarat judetean e benefic si pentru lumea de acolo, sunt alte salarii, alt statut, alte finantari prin Banca Mondiala. Va fi si o crestere a activului CJ, ceea ce e un mare avantaj”. Desi a recunoscut meritele dr. Cotarlet, „dreapta” din CJ nu a cedat. Alianta PNL – PD-L a functionat, dar nu in favoarea bolnavilor. Silviu Bondor a cerut acordul ASP, pe langa avizul ministerului, iar Ionel Palar l-a sustinut. Pana la urma, proiectul privind Spitalul Moinesti s-a transformat in tema politica, consilierii acuzandu-se reciproc ca au inceput campania electorala si ca omoara „din fasa” proiectele. Disputa s-a oprit la interventia dr. Adrian Cotirlet: „Cu permisiunea dumneavoastra as vrea sa ma retrag pentru ca este o urgenta la spital”, a spus directorul, parasind sala de sedinte a CJ Bacau. Scris de Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img