7 ianuarie 2025

Falimentul ciobanilor

Mielul, piesa de rezistenta de pe mesele crestinilor in zilele de Paste, devine pentru multi dintre români doar un gând frumos la care nu pot ajunge. Si asta tocmai din cauza pretului peste masura de mare in comparatie cu veniturile lor. Oferta din pietele bacauane este, dintotdeauna, bogata, ciobanii asteptând cu nerabdare sa valorifice toate carcasele de miel. Crescatorii de oi se plâng, insa, de pretul foarte mic.

Mielul de Paste se vinde in piete cu cel mult 22 de lei pe kilogram. La pretul acesta, ciobanii spun ca se apropie de faliment. Ca sa ajunga macar la zero cu pierderile, crescatoriii de oi spun ca ar trebui ca mielul sa se vânda cu cel putin 25-30 de lei kilogramul.



„Oaia isi manânca mielul”

In Piata Centrala, punctul cel mai aglomerat in aceasta perioada, gasesti miei aliniati in cârlige, cu o carne rosiatica ce anunta prospetimea animalului sacrificat. Pretul afisat la prima ora este de 22 de lei pe kilogram. Pe masura ce timpul se scurge, iar mieii stau tot atârnati in cârlige, precupetii sunt nevoiti sa umble putin la pret. Ion Roman, de 42 de ani, este crescator de animale din zona Blagesti.

Are peste 400 de oi. A ajuns la piata din Bacau, insotit de fiul sau, elev la Economic, cu câtiva miei de toata frumusetea.

„Nu ma scot cu pretul asta, pentru ca is cheltuieli foarte mari. Eu cu mielul nu scot banii pe care-i cosnuma oaia cu mâncarea. Vorba aia «Oaia isi manânca mielul» Mai pui si banii la veterinar, la abator, plus taxa in piata, plus ce dau la cei patru ciobani angajati – mâncare, bautura, tigari si salariul de 600 de lei pentru fiecare. Cred ca tre’ sa vin cu bani de-acasa, in ritmul asta. In hypermarketuri, mielul se vinde cu 30 de lei kg. si il iau de la noi cu 16 lei kilul.”
– Ion Roman, crescator de oi din Blagesti

Vinde cam 10-12 miei pe zi, plus pe cei pe care-i da direct de acasa, cu 20 de lei kilul. Oamenii cumpara, de regula, bucati din animal. Sunt si care au bani doar pentru un kilogram, asa, de gust.

„Pâna si arabii ne iau in râs”

Câteva mese mai in spate, nea Neculai Vlase a venit tocmai de la Stanisesti. Si el are cam 250 de oi de la care incearca de câtiva ani sa scoata ceva profit, fara prea mare succes.

„Preturile sunt slabe fata de munca pe care o prestezi la oi. Ca sa iesim pe zero, nu in câstig, ar trebui sa vindem mielul cu cel putin 35-30 de lei. Problema este ca nu mai sunt consumatori, au plecat multi afara. Uitati-va cine vine in piata, mai multi batrâni decât tineret”.
– Neculai Vlase, cioban din Stanisesti

Daniel Turcu, de 41 de ani, cioban din Pâncesti – Racaciuni, nici nu vrea sa auda de un pret sub 20 de lei kilogramul. „Mai vin arabii, prin iunie-iulie si cumpara. Pâna si ei dau un pret de nimic, cel mult 7, 8 lei cel mult, in viu. Ne iau in râs. Va dati seama, fasolea este 10 lei pe kil. Asa nu merita sa mai tii oi. Intri in faliment. Pai, am 300 de oi si au mâncat numai iarna asta 20 de tone de graunte, iar lucerna nici nu mai stiu cât. Am 30 de hectare de teren, dar agricultura tot pentru animale o fac”, sustine Daniel Turcu, cioban din Pâncesti

Daca nu ar avea terenul care sa fie al lui, ar fi intrat de mult in rândul falitilor. Chiar si asa, tot ii vine greu sa duca la bun sfârsit lucrurile cu animalele si restul gospodariei. Norocul lui s-ar putea spune ca mai poate vinde de acasa.

Cu 12 lei kilogramul, in viu sau 20 in carcasa. Il cauta clientii tocmai pentru ca nu este departe de Bacau. In zona rezervata lactatelor, gospodinele incearca sa agate clientii cu preturi prohibite. Doamna Felicia, din Plopana, are cas de oaie pe care incearca sa-l vânda sub pretul pietei, de 20 de lei kilogramul. Nici la 17 lei nu prea se inghesuie musteriii. „Sunt nebuni. Pai, daca urda se vinde cu 9-10 lei…

Si vorba aia, e un reziduu. In fine, fiecare isi pune pretul cum vrea. Normal, acum, de oaie nu cred ca exista pe piata. Or, ei din noiembrie, tot vând, desi oile nu se mulg in perioada asta. Problema este ca pe eticheta scriu mare si clar ca e de oaie”, se plânge femeia.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img