25 noiembrie 2024

Mielul Vasilica, direct de pe internet, pe mesele gospodinelor

Tehnica evoluata a comunicatiilor a intrat si in stânile de oi ale fermierilor bacauani. Astfel, copiind parca modelul ciobanului Ghita, devenit celebru pe TV, si confratii moldoveni isi promoveaza din ce in ce mai mult produsele direct pe internet. Mai intâi, pentru ca este lipsit de costuri, retelele de comert online netaxând anunturile postate. Apoi, pentru ca mediul virtual este din ce in ce mai prezent in vietile tuturor românilor.

Nu in ultimul rând, si pentru ca fermierii din judet incearca sa evite oarecum concurenta din pietele de animale, dar si mâna tot mai lunga a Fiscului. Asa ca, printre cartile vechi, hainele de tot felul si maruntisurile de prisos adunate de prin casele oamenilor, acum gasesti si mieii scosi la vânzare pentru masa de Paste.



10-15 lei, mielul viu, 22-25, in carcasa

Oferta de pe internet pleaca de la pretul de 10-15 lei pe kilogram in viu, ajungând la 22-25 de lei in carcasa, la exemplare de peste 10 kilograme bucata. Daca mielul este sub aceasta limita, pretul mai creste cu 2-3 lei la kilogram.

Ciobanii isi lauda marfa, anuntându-si clientii ca mieii provind de la oi crescute in gospodarie, cu furaje ecologice si iarba de pe imas. Nicolae Rauta este un tânar de 32 de ani din Bratila, de lânga Onesti, care „s-a nascut lânga animale” cum ii place sa zica. Are scoala destula, profesionala si trei ani de liceu, la seral, dar diplomele sunt simple hârtii. Initial, ar fi vrut sa se faca sofer, dar vremurile i-au dictat altceva. Are vreo 500 de oi si miei, din rasele Turcana si Tigaie, mostenite de la tatal sau, raposat acum trei ani, in urma uni infarct. Isi creste animalele singur, ajutat doar de doi ciobani angajati. Spune ca este destul de greu sa creasca animale, mai ales când nimeni, nici macar statul, nu il ajuta.

„Iti da cu o mâna si iti ia cu doua. Nu stiu ce-om face, sincer, nu stiu daca voi mai rezista mult. Deja am probleme cu spatele, de la sortat, de la balotat fânul, strânsura. E foarte mult de munca. In plus, nici nu mai gasesti oameni buni la animale, oameni seriosi, curati, care sa faca treaba buna la oi”, spune Nicu Rauta. De anul trecut, Nicu isi vinde mieii direct de pe internet. Admite ca varianta aceasta este mult mai facila si mai ieftina decât comertul in pietele de la oras, unde, pe lânga taxa pe taraba, ar fi fost nevoit sa plateasca abatorizarea si medicul veterinar.

„La piata, trebuia sa platesc taxa pentru taraba, apoi la abatorizare care, acum un an, era 15 lei de miel, plus 5 lei pe animal pentru doctorul veterinar care-ti elibera actele, ca sa poti vinde la piata. Noua nu ne mai ramânea nimic. In plus, la piata, riscai foarte mult, pentru ca, daca nu-i vindeai in ziua respectiva, puteai sa arunci carnea, ca nu aveam conditii sa o pastrez la frig”, – Nicolae Rauta, proprietar de oi

Clientii au inceput deja sa-l sune, chiar si din Bacau. I-a programat sa vina de azi, când incepe sa faca taierile. Asa face in fiecare an, incepe de martea sacrificarile. “Omul prefera, de regula, miei de peste 10 kg, dar avem si la 30 de kilograme, in viu. Vin oamenii acasa, le tai mieii aici, la mine, pentru ca am inteles ca nu le mai dau voie sa sacrifice la abatorul care era la Onesti”, spune ciobanul Nicu. In plus, pe lânga taxele de la piata, de la abator etc., daca scade pretul, ii sare in cap concurenta.

„Numai comert nu se poate, e nevoie si de producatori”

Ionut Sova, de 48 de ani, este un alt crescator de animale, insa din comuna Poduri, in apropiere de Moinesti. Gospodarul are peste 1.000 de oi si miei, tot Tigaie si Turcana. Il ajuta la treaba si cei doi copii ai sai care au terminat deja scoala. Animalele le are de la un unchi de-al lui care a decedat in urma cu câtiva ani. A decis ca, din acest an, sa isi valorifice marfa de Paste, direct, de pe internet. 11 lei/kg in viu. Clientii vor miei de 10-12 kg, dar sunt si care aleg exemplarele mai mari, de 18-20 de kg.

„E destul de costisitoare afacerea cu animale, dar numai comert nu se poate, e nevoie si de producatori. Ce facem daca dispar producatorii? Vad ca merge treaba, oamenii cauta miei. In general, in fata mea le prezint mieii, ii prind, apoi asteapta omul un sfert de ora, pâna ii sacrific si ii transez, si…gata”
– Ionut Sova, crescator de animale

Lumea se asteapta ca o data cu apropierea Pastelui, pretul carnii de miel sa scada. Ciobanii insa sunt decisi sa nu umble la pret, intrucât cheltuielile la stâna sunt tot mai mari, in fiecare care an, iar munca lor nu e mai deloc platita. Din aceasta saptamâna, in toate pietele agroalimentare din judet, s-au amenajat zone speciale pentru comercializarea mieilor.

Comerciantii vor primi bonete, halate, precum si accesul la un taietor pentru transare. Insa, amatorii de carne de ied sau de iepure, delicatese pentru majoritatea consumatorilor, sunt dispusI sa plateasca 10 lei/kg de ied viu si 25 de lei/kg de iepure sacrificat. La fel, si ouale de tara se vând cu 0,6-0,8 lei/bucata, in timp ce ouale de prepelita costa 8 lei/caserola cu 24 de bucati.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014