18 octombrie 2024
ActualitateNoi termene de executie la Programul ISPA / Apa mai buna, peste...

Noi termene de executie la Programul ISPA / Apa mai buna, peste cel putin patru ani

La noua conducta de aductiune, lucrarile este posibil sa inceapa peste trei saptamani. Executia lor va dura, insa, 54 de luni. La Statia de Epurare nu au fost reluate lucrarile. La Statia de Tratare a apei de la Barati acum se organizeaza santierul. Bacauanii au platit de multa vreme imprumutul de la BERD pentru acest program.

Dupa nenumarate amanari ale termenului de executie, derularea Programului ISPA, contractat de catre Regia Autonoma de Gospodarie Comunala (RAGC) cu BERD si care vizeaza patru obiective, va intra in linie dreapta. Inceperea lucrarilor la noua conducta de aductiune de la Poiana Uzului pare sa devina, in sfarsit, o certitudine. aPentru acest important obiectiv s-a obtinut deja autorizatia de constructie si avizul de incepere a lucrarilor, ne-a declarat Adrian Craiovan, directorul RAGC. Urmeaza ca Hidroconstructia sa prezinte graficul de executie. Eu zic ca in doua, trei saptamani vor fi demarate lucrarile. O parte dintre proprietarii care se opuneau scoaterii temporare din circuitul agricol a terenului lor pe care conducta il traverseaza au acceptat, pana la urma, acest lucru. Speram ca pana vom ajunge in dreptul lor si ceilalti sa fie de acord”. Proiectul cu cele patru obiective se refera la constructia si reabilitarea aductiunii principale de la Poiana Uzului, constructia unei noi statii de tratare a apei potabile la Barati, reabilitarea a 11,4 kilometri din reteaua de canalizare si reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate a municipiului Bacau. Costul total al acestor investitii se ridica la 52.006.000 euro si banii provin de la BERD. Din aceasta suma, 75 la suta (39.004.500 euro) reprezinta fonduri nerambursabile iar 25 la suta (13.001.500 euro), contributia RAGC. Cele 13 milioane euro au fost acordate RAGC de catre BERD sub forma de imprumut rambursabil. Dar din proiect, in momentul de fata, mare lucru nu se vede, doar reabilitarea retelei de canalizare desfasurandu-se conform graficului. Dupa ce a fost sistata in noiembrie anul trecut pentru ca executantul nu a respectat termenele de executie, reabilitarea statiei de epurare va fi reluata, dar tot nu se stie cand. Ceva pasi s-au facut, insa. aPentru statia de epurare cel care a castigat ultima licitatie a semnat contractul, a mai spus Adrian Craiovan. Urmeaza sa fie dat ordinul de incepere a lucrarilor si constructorul sa prezinte graficul de executie”. Cat priveste statia de tratare, pentru aceasta s-a ajuns in faza in care se organizeaza santierul. La acest obiectiv, castigat de o firma britanica, vor lucra muncitori adusi din Turcia. Statia de epurare ar fi trebuit sa fie gata in noiembrie 2007 iar celelalte obiective trebuiau finalizate in 2008. Statia de epurare nu se stie cand va fi terminata iar in cazul celorlalte trei obiective termenul de finalizare a fost dus in 2010, pentru ca la nivelul ministerelor formalitatile au fost intarziate. Dar si incheierea lucrarilor la conducta de aductiune chiar in 2010 este tot improbabila. E vorba de nu mai putin de 43 kilometri de conducta care trebuie montati, lucrare a carei executie necesita un timp indelungat. aLucrarea va trebui terminata pana in decembrie 2010, dar pentru executia ei sunt necesare 54 de luni”, a mai spus directorul RAGC.



Bacauanii au platit deja imprumutul

Asadar, bacauanii vor trebui sa mai astepte inca multi ani de acum incolo ca sa se bucure de cel mai important obiectiv de reabilitare a alimentarii cu apa a orasului lor. Desi ei au platit cu varf si indesat pentru aceasta inca de acum mult timp. Dupa ce suma a fost contractata cu BERD, RAGC a tot majorat pretul la apa rece si canalizare, invocand faptul ca trebuie sa ramburseze imprumutul pentru a beneficia de cele 39 milioane de euro pe care, astfel, nu le mai da inapoi. Dar nici restituirea celor 13 milioane euro nu a inceput. aUrmeaza ca din 2009 sa restituim imprumutul de 13 milioane euro, mai afirma Adrian Craiovan, directorul regiei. Am avut o perioada de gratie de patru ani, timp in care a trebuit sa platim doar dobanzile si comisioanele. Banii sunt toti in banca, in depozit, intr-un cont special de rambursare”. Singura veste oarecum buna pentru bacauani este aceea ca imprumutul contractat cu BERD nu va mai determina majorarea pretului la apa rece si canalizare. De mai bine de un an, un metru cub de apa rece pentru populatie este tarifat la 2,63 lei iar canalizarea, la 1,00 lei/mc. Dar nu este exclus ca inflatia prognozata de Guvern sa mai influenteze cresterea tarifului. Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img