18 octombrie 2024
ActualitateDisperare la Asau / Padurile ajung pe mana intermediarilor

Disperare la Asau / Padurile ajung pe mana intermediarilor

Taranii din Asau care au fos improprietariti pe baza de tabele in 1945 nu sunt pusi nici azi in posesie. Vina e pasata de la comisia locala la Romsilva si DNA. Intre timp, in zona au aparut intermediarii, care ofera preturi derizorii. Ei cumpara padurile inainte de a fi retrocedate, mai exact cumpara dreptul de proprietate.

La 20 de ani de la Revolutie, peste 800 de locuitori din zona Asau asteapta sa-si primeasca petecul de padure. Oamenii au fost improprietariti in 1945 pe baza de tabel, dar nu au mai apucat sa intre in posesie deoarece toate padurile au fost nationalizate. Dupa 1989, Comisia locala de fond funciar Asau a demarat procedura de restituire, dar actiunea a fost sistata brusc in 2005. aDomnul Flutur a facut sesizare. A zburat cu elicopterul, a vazut ca sunt taieri si a trimis Corpul de Control sa ne verifice”, afirma Constantin Radulescu, primar in Asau. De la Romsilva, dosarele au ajuns la DNA. aS-au legat de faptul ca pe tabele erau trecute pasuni si fanete, nu padure. Cand statul a luat mosiile Ghica si Rossetti a trecut pasune in procesul verbal, ca sa nu le dea uzufructul, dar era padure. Toata lumea stie asta”, afirma primarul. S-a spus ca punerea in posesie pe baza de tabel e ilegala, ca aLegea 400 nu e buna” sau nu e corect aplicata, ca e vorba de jaf si abuz. aPe 28 august 2006 m-au chemat la DNA, spune primarul din Asau, care era membru in comisie. Inainte de asta, un comisar a ridicat toate documentele. Doi ani a durat, dar s-a terminat bine. Pe 12 ianuarie 2008, am primit hartie de la DNA ca nu a fost abuz si ca mi s-a dat NUP”.



aOprelistea e la ITRSC Suceava”

Taranii din Asau au sperat ca isi vor primi padurea macar in 2008. aComisia judeteana si-a incheiat misiunea, arata Gheorghe Hura, subprefect. Noi i-am validat, acum urmeaza ca Directia Silvica sa puna la dispozitie terenul, iar comisia locala sa aplice procedura”. Totusi, niciun proprietar nu a fost pus in posesie. Primarul sustine ca si oamenii s-au adresat instantei si au castigat, dar lucrurile tot nu se misca. aNe-au dat in judecata, iar noi am facut dovada ca aSilvicula nu actioneaza. Am trimis multe adrese catre Ocolul Silvic, dar nu am primit niciun raspuns. Le e frica, se feresc! Toata oprelistea e la ITRSC Suceava”, acuza Constantin Radulescu. Daca oamenii vor cere despagubiri, cine va plati? aNu stiu, DNA, ITRSC… Noi ne-am facut datoria”, spune primarul. Intre timp, in zona au aparut aintermediari bine informati”. Taranii din Asau nu mai cred ca-si vor primi padurea, motiv pentru care isi vand dreptul de proprietate. aIi ia unul si ii cara cu masina la notar, in grup, arata Constantin Radulescu. Peste 70 au vandut. Au primit 10, 25 sau 30 de milioane/ha. Eu i-am sfatuit sa nu vanda, dar nu mai au nici incredere, nici rabdare. Mai bine bani decat nimic”.

Padurile solicitate sunt ale boierilor

Conducerea Directiei Silvice Bacau sustin ca taranii din Asau nu au nici un drept asupra padurii pe care o revendica. aRetrocedarea celor 5000 de hectare de padure este blocata, inca din 2005, printr-o nota a Ministerului. In 2006 a aparut Legea 374 prin care se suspenda serviciile silvice in acea zona”, ne-a declarat Gheorghe Savu, directorul Directiei Silvice Bacau. Un alt motiv pentru care satenii din Asau nu sunt pusi in posesie este acela ca suprafetele pe care le revendica apartin altcuiva. aSunt proprietarii de drept, Ghika, Sturdza, care detin acele suprafete. Noi nu putem sa facem retrocedari si sa nu respectam dreptul de proprietate. Pe de alta parte, dosarul privind retrocedarile se afla la DNA. Pana cand nu se lamuresc procurorii si nu dau un verdict in acest caz, avem mainile legate”, mai spune directorul Savu. Scris de Silvia Patrascanu, Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img