15 noiembrie 2024

Patimile noastre marunte

Când vine vorba de Paste, invariabil discutia vireaza brusc pe tarâmul culinar. Zilele acestea se macelaresc turme nesfârsite de miei, se umplu damigenele, se toaca droburi, se fac munti de cozonaci. Supermarketurile ne ofera totul de-a gata, traditiile au ramas in urma, cel putin la oras, unde viata alerta nu ne da prea mult timp de framântat coca. Mult mai frumos e la tara, unde s-au mai pastrat si traditii, iar preocuparile legate de cea mai mare sarbatoare a Crestinatatii tin si de partea spirituala, nu doar cea digestiva.

Evident, ne place sa mâncam, s-o facem lata, iar un prilej ca acesta, al Pastilor, nu trebuie ratat, nu-i asa? Suntem bolnavi cu capul, cu ficatul, cu inima si cu orice altceva. Statisticile spun ca suntem chiar cei mai bolnavi din Europa si printre cei mai lenesi la sport. Ne place sa traim viata la maxim, sa ne distram, sa râgâim sanatos dupa o bauta strasnica, in care am inecat cea mai grasa halca de carne, gratare plutind in mujdei si mustar, derivati petrolieri imbuteliati in chip de suc de fructe, tochituri grele chiar si pentru carburatorul unui tanc rusesc, daramite pentru un ficat omenesc. Suntem bolnavi fiindca ne stresam ca ramânem fara locuri de munca, fiindca avem rate prea mari, fiindca trebuie sa ne pazim buzunarele sa nu ne fure Statul la fiecare respiratie. Pentru toate acestea, doctorul da un sfat bun, dar aparent desuet: feriti-va de stres si mâncati sanatos, ca altfel creste productia de cutite pentru operatii si se imbogatesc peste masura farmacistii.



Exista o diferenta ca de la cer la pamânt intre perceptia asupra marii sarbatori religioase din lumea rurala si cea urbana. Din câte am observat, la oras post se tine cam putin. Poate doar incepând de astazi, ca a inceput Saptamâna Patimilor, iar lumea devine brusc mai evlavioasa. Credinta nu tine de cont de vremuri, ci de cum alegem fiecare sa ne raportam la lumea în care traim. Ne straduim sa ne mentinem la un nivel spiritual pe cât de bun il considera fiecare, dar prin lipsa noastra de reactie, ferecati in zona noastra de confort, ne îndepartam tot mai mult de credinta. Am putea sa dam vina pe epoca, pe criza, pe globalizare, pe clericii ahtiati dupa avere, deoarece suntem capabili sa dam vina mereu pe cineva.

Oricum, Pastele nu înseamna doar sa ai bani sau sa nu ai deloc si sa n-ai ce sa pui pe masa. Nu exista Paste bogat sau Paste sarac. Pur si simplu Pastele înseamna sarbatoarea Învierii Domnului. Ca ai sau n-ai bani, sarbatoarea tot exista. Si probabil ca oricâte probleme am avea fiecare dintre noi, nimic nu ne va împiedica sa mergem la biserica, macar la slujba de Înviere.


Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014