15 noiembrie 2024

Fermierii bacauani sunt revoltati: “Suntem inselati!”

Simpla detinere a unor terenuri nu va mai asigura accesul la fondurile nerambursabile. Conform normelor UE, din 2013, pentru a beneficia de masuri de sprijin, agricultorii trebuie sa poata dovedi la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) calitatea de „fermier activ”.

In prezent, plata pe suprafata se acorda tuturor celor care au pamânt in proprietate sau arenda: persoane fizice, societati agricole, asociatii, institute de cercetare, biserici etc. Din 2015, cei care doar intretin terenul nu vor mai primi bani.



Tocmai “fermierii activi” – care cultiva cu grâu, porumb sau rapita sute de hectare – nu sunt multumiti, acuzându-i pe guvernanti ca se joaca cu vorbele.

“De când au inceput intrebarile noastre despre PNDR a trecut un an si de abia in ianuarie au inceput sa prezinte niste posibile directii”, arata Daniel Ciobanu, presedintele Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli (AJPA) Bacau.

Introducerea statutului de “fermier activ” ii va avantaja pe cei care lucreaza de la 15 ha in sus, recunoaste seful AJPA, insa alte masuri ii vor face sa piarda bani. De exemplu, “inverzirea” presupune ca 5 la suta din teren trebuie sa fie semanate cu iarba. Asta va duce la pierderea unei parti din productie si la cheltuieli suplimentare cu intretinerea acelor pajisti.

“Trebuie sa fiu si gunoier?”

Alte presiuni pe umerii fermierilor vor pune si conditiile de eco-mediu. “De ce nu sunt aplicate tuturor? intreaba ing. Ciobanu. Daca un vecin care are sub 15 ha lasa pe tarla reziduuri de pesticide, materiale plastice sau alte deseuri, cine va fi penalizat? Pe lânga faptul ca sunt perceptor, trebuie sa fiu si gunoier?”

Gabriela Mazilu, directorul APIA Bacau, arata ca termenul de “fermier activ” apare in Regulamentul 1307/2013 si va fi aplicat odata cu Politica Agricola Comuna a UE. Scopul introducerii acestui concept este de a reduce numarul beneficiarilor si a creste suma alocata celor care fac cu adevarat agricultura.

Culmea, toata lumea e nemultumita! Ideea ca vor primi bani doar cei care lucreaza pamântul pare tentanta, “dar nu se va realiza, suntem inselati”, afirma presedintele AJPA. Pe de alta parte, va creste birocratia, acuza el. Lista neagra a celor care, in anii trecuti, au incasat subventii dar nu au facut decât sa taie iarba cuprinde societati imobiliare, ONG-uri, aeroporturi, dar si primarii.

Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, arata APIA, acestea vor fi obligate sa aiba in obiectul de activitate „activitati agricole conform clasificarii CAEN sau sa poata dovedi cu documente ca desfasoara propria activitate agricola.”

“Conceptul de fermier activ este definit de regulamentul UE, dar fiecare stat membru stabileste singur criteriile minime care trebuie indeplinite. Scopul subventiei este sa-i sprijine pe agricultori, respectiv pe cei care lucreaza efectiv terenul. Catre acestia vrem sa directionam banii.”
Gabriela Mazilu, director APIA Bacau

“Un criteriu ar putea fi domiciliul, dar nu se va rezolva nimic. Cei care stau in oras vor trece terenul pe numele unei rude de la tara. E o improvizatie! Subventia nu va fi niciodata mai mare. Prin comasare, va creste numarul beneficiarilor, iar subventia pe suprafata va scadea!”
Daniel Ciobanu, presedinte AJPA Bacau




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014