19 octombrie 2024
ActualitateLectia de vointa

Lectia de vointa

Un trup firav si o vointa de fier. Eduard Retea, un tanar de 22 de ani, care a reusit sa isi invinga soarta. Diagnosticat cu tetrapareza spastica, viata lui a fost o continua lupta cu limitele impuse de boala, de viata si de societate.

Acesta a fost moto-ul dupa care s-a ghidat tanarul din fata mea. In urma cu cinci ani, mama lui a decis, ca multe alte mame disperate din Romania, sa munceasca in Italia pentru a-si ajuta financiar familia. Impreuna cu sora lui mai mare, Edi a ramas in grija tatalui. Dupa catva timp, familia s-a destramat si a ramas singur in tara, in grija unui asistent personal. Era in clasa a X-a. Credeti ca a renuntat la scoala? Cazat in unul dintre centrele Betania, a luptat sa invinga. I-au stat alaturi membrii Asociatiei de Sprijin a Copilului cu Handicap Fizic, mai ales inima acestei organizatii, Marioara Maxinas, care i-a fost prietena, mama si sprijin. Si a invins. A absolvit Liceul Catolic si, mai mult decat atat, acum este student la Universitatea George Bacovia, Facultatea de Asistenta Sociala. „Cand eram in scoala generala, toata lumea spunea ca daca nu ai liceul, nu ajungi nimic. Mi-am propus sa fac liceul. La absolvire, toata lumea spunea ca daca nu ai o facultate, nu ajungi nimic. Mi-am propus sa intru la facultate si sa invat cat mai bine. Am terminat anul II cu media 8.33. Si sper ca anul acesta sa obtin un rezultat si mai bun. Acum toata lumea spune ca daca nu ai un master nu ajungi prea departe, Asa ca ma gandesc, dupa ce iau licenta, sa ma inscriu la un master. Imi doresc in viitor sa lucrez intr-un centru, sa pot ajuta pe cei care nu au avut norocul de a se naste perfect sanatosi. Vreau ca exemplul meu sa le dea curaj si putere. Am simtit o satisfactie imensa cand am fost Mos Craciun si am impartit daruri si bucurie copiilor cu handicap. Am inteles ca pot schimba ceva. Vreau ca cei ca mine sa invete ca daca vor, se poate”, ne povesteste cu mandrie Eduard Retea. L-am intrebat in ce a stat puterea lui de a realiza ceea ce alti tineri de varsta lui, normal dezvoltati si cu mult mai multe posibilitatI materiale nu au realizat. aCredinta in Dumnezeu si vointa de a fi ca toti ceilalti mi-au dat putere. Colegii imi aratau mila de multe ori si ma simteam jignit, am dovedit insa ca nu sunt de compatimit. Cand au vazut ca nu sunt slab si pot obtine tot ce imi doresc, m-au apreciat si m-au respectat si au inceput sa ma trateze ca un egal al lor. Asta imi da si mai multa incredere”, ne dezvaluie cu mandrie Eduard.



Pasiuni fierbinti

Ca orice tanar de varsta lui, Edi iubeste muzica si viteza. aStau nopti intregi la calculator, tin castile pe urechi si mixez muzica. Astfel pregatesc muzica pentru petrecerile si discotecile pe care le dau pentru colegii si prietenii mei. De fiecare data, au apreciat muzica mea. Mi-ar placea sa fiu DJ in timpul liber. Cat despre viteza… Am un scuter. E usor de condus si imi da senzatia de independenta. Nu merg cu viteza, dar fata de viteza cu care ma pot eu deplasa pe jos, este una ametitoare”, ne marturiseste Edi.Scris de Daniela McAllister



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img