19 octombrie 2024
ActualitateFrigul sau foamea? / Doua pensii pentru caldura pe o luna

Frigul sau foamea? / Doua pensii pentru caldura pe o luna

In multe blocuri din municipiul Bacau, apropierea iernii provoaca ingrijorare. Locatarii care nu au reusit sa-si doteze apartamentele cu centrala proprie se asteapta ca intretinerea sa le zdruncine puternic bugetul. Pare incredibil, dar sunt bacauani care au platit in iarna trecuta zeci de milioane de lei vechi pe luna numai pentru incalzire. Autoritatile au promis la inceputul acestui an ca vor gasi o solutie pentru aceste cazuri, dar au uitat.

Iarna vine cu pasi repezi si ameninta cu sume astronomice la incalzire. In sezonul rece 2007/2008 au fost numeroase cazuri de locatari care au platit intre 900 si 1500 de lei pentru incalzirea apartamentului intr-o luna. Suma de pe tabelul de intretinere depasea cu mult salariul sau pensia. Povestea sa va repeta in iarna care se apropie. Costurile ar putea fi chiar mai mari, daca CET, furnizorul de agent termic va scumpi gigacaloria. Se afla in aceasta situatie locatarii apartamentelor ramase printre ultimele legate la CET pe scari cu numar mare de debransari. Ultimii clienti ai CET suporta costurile agentului termic aplimbat” prin conducte.



Facturi strigatoare la cer

In Asociatia 202, de pe strada Veniamin Costache, au existat anul trecut mai multe cazuri de acest fel. aO pensionara a platit peste 9 milioane de lei vechi numai caldura pe o luna la apartamentul sau de 2 camere, ne-a declarat Vasile Juncu, presedintele asociatiei. Era singurul apartament bransat la CET pe acea scara de bloc. Nu exista nicio solutie, asa ca am sfatuit-o sa se debranseze”. Natalia Vasilovici, pensionara care s-a debransat de nevoie, cauta acum o solutie pentru a incalzi macar o camera. aUmblu sa cumpar un calorifer. Nu puteam face fata costului caldurii. Era de doua ori cat pensia mea. Autoritatile nu s-au implicat deloc in cazul meu si al altora ca mine”. Maria Marangoci a lasat in fiecare luna a iernii trecute intre 500 si 700 lei la asociatie numai pentru caldura. Asteapta cu teama lunile care vor veni. aPensia mamei mele va merge la asociatie. Va trebui sa ne mai si imprumutam. Asa rezistam an de an. Nu ne permitem sa punem o centrala, iar autoritatile nu fac nimic pentru noi. Cand e an electoral promit, dupa ce se instaleaza in functie uita. Ni s-a promis o centrala mai mica, aproape de bloc, sa fie caldura mai ieftina, dar nu s-a realizat nimic”.

Nicio speranta

Pentru locatarii care au ramas printre ultimii abonati ai CET pe scara de bloc nu exista sperante. Anul trecut, furnizorul de agent termic anunta ca va demonta gigacalorimetrele de pe aceste scari, iar ultimii consumatori vor fi taxati la pausal. Nici pana la aceasta ora, CET si Primaria Bacau nu au propus o solutie pentru aceste cazuri disperate. aNici nu intra in discutie debransarea, ne-a declarat Elena Cirnu, purtator de cuvant al CET. Noi incercam sa castigam clienti, nu sa-i pierdem. Daca asociatia i-ar pune la plata si pe cei cu centrale proprii, nu s-ar ajunge la aceste sume mari la intretinere. Legea prevede ca si proprietarii apartamentelor cu centrale individuale sa plateasca pentru caldura din tevile care le tranziteaza locuintele. Asociatiile nu ii pun la plata”. Presedintele Asociatiei 202 este indignat de ce li se cere. aEste exclus! Nu-i putem taxa pe cei cu centrala dupa ce au cheltuit enorm sa scape de CET”. Cum autoritatile locale nu se implica deloc in problema aceasta, locatarilor defavorizati le ramane de ales: frigul sau foamea?
Scris de Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img