18 octombrie 2024
ActualitateDirectorii si mai multi actionari de la Semrom au fost trimisi in...

Directorii si mai multi actionari de la Semrom au fost trimisi in judecata

Ei sunt acuzati ca au falimentat societatea

Cei doi directori ai societatii Semrom Moldova,
impreuna cu mai multi actionari si chiar casierul unitatii au fost trimisi in judecata pentru spalare de bani, delapidare, evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si asocierea in
vederea savarsirii de infractiuni. Procurorii de la Directia de Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Bacau au
calculat un prejudiciu de cateva zeci de miliarde de lei vechi. Daca va fi gasit vinovat, staff-ul de la Semrom poate sta dupa gratii cel putin cinci ani.



Procurorii de la Directia de Investigarea Infractiunilor de Combaterea Criminalitatii Organizate si Terorism (DIICOT) Bacau au fost sesizati de catre Oficiul National de Prevenire si Spalarea Banilor (OPSB) Bucuresti ca tranzactiile desfasurate prin societatea Semrom Moldova de firmele Nid Bacau, Agraria, Diabac Prodcom, Prodcom Consulting, Viisim Impex, Prosper Impex si Bacsem nu sunt tocmai curate. Specialistii de la OSPB au informat procurorii bacauani ca prin aceste tranzactii, in perioada 1 ianuarie 2003 – 4 noiembrie 2004 s-a reciclat suma de 774.000 euro. aPrincipalele elemente de suspiciune ale tranzactiilor efectuate de invinuiti au avut drept scop operatiuni economice aparent legale in detrimentul societatii pe care o administreaza precum si in scopul obtinerii unor foloase materiale”, precizeaza procurorul de la DIICOT care s-a ocupat de caz.

Conducerea Semrom
a calcat stramb
chiar de la inceput

Semrom Moldova a fost infiintata ca societate cu capital integral de stat prin contractul de vanzare-cumparare incheiat intre Fondul Proprietatii de Stat si Asociatia Pas Agrosem (administratori Blagan si Rusei, n.a.). Imediat ce s-a semnat documentul, a fost transferat si pachetul majoritar de 979.991 actiuni. Procurorii sustin ca inca de la bun inceput, presedintele de la Semrom, Costica Blagan, si vicepresedintele, Costica Rusei, nu au dispus de suma necesara achitarii taxei de participare la privatizare si in consecinta au contractat un imprumut de 12 miliarde de lei vechi de la o persoana fizica. Totodata, pentru achitarea pretului contractului de 25 de miliarde, Asociatia Pas Agrosem a contractat un imprumut de la o banca de 20 de miliarde. Odata porniti pe acest drum, cei doi directori au fost greu de oprit. aAu avut loc retrageri de active din patrimoniul societatii in interesul personal al actionarilor din care faceau parte actionarii majoritari Blagan si Rusei, ceea ce a avut ca rezultat decapitalizarea societatii”, sustine procurorul de caz.

Suveica ilegalitatilor

Ca sa descalceasca itele afacerilor murdare derulate de actionarii de la Semrom Moldova, anchetatorii au avut nevoie de cativa ani. aS-a procedat la majorarea incorecta a capitalului social al societatii, prin nominalizarea unor mijloace fixe inexistente sau supraevaluarea celor existente. De asemenea, s-au contractat importante credite bancare, o parte dintre acestea fiind folosite in scop personal. S-au intocmit si folosit documente false pentru obtinerea de credite bancare ori pentru achitarea unor debite. Totodata, in momentul privatizarii societatii, cu buna stiinta s-au omis a se evidentia in inventarele intocmite anumite active, s-au intocmit documente nereale pentru efectuarea unor lucrari de intretinere, in realitate banii fiind folositi in alte scopuri”, mai spune procurorul de la DIICOT.
Opt din doisprezece

Prejudiciul cauzat de staff-ul societatii Semrom este urias. Procurorii au stabilit ca in perioada 2000-2005 s-au vandut ilegal active de 8,3 miliarde de lei vechi. Apoi in lunile ianuarie 1999 – decembrie 2004 conducerea Semrom a dispus efectuarea unor plati fara documente catre anumite persoane, suma pusa la bataie fiind 32,16 miliarde lei vechi. De asemenea s-au mai facut si plati nejustificate in valoare de 9,8 miliarde, in acte fiind trecute ca aavans cereale”. Desi in focurile anchetei au intrat 12 persoane, toate cu functii de conducere sau actionari la Semrom, procurorii i-au trimis in judecata doar pe presedintele Costica Blagan, vicele Costica Rusei, pe Doru Gall, Iulian Toma, Maricica Diaconita, Gheorghe Diaconita, Mirela Izvoranu si Nicusor Ilies, acestia fiind acuzati de delapidare, spalare de bani, evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si asocierea in vederea savarsirii de infractiuni.

Scris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img