18 octombrie 2024
ActualitatePrimaria a aruncat banii pe lucrari de mantuiala

Primaria a aruncat banii pe lucrari de mantuiala

Dezastru in blocurile reabilitate termic

Reabilitarea termica realizata de Primaria Bacau incepe sa-si arate defectele. Firmele si-au incasat banii, au demontat schelele si duse au fost. In urma au ramas munti de gunoaie si treaba de mantuiala. Nici macar burlanele nu au fost montate la loc. Apa de ploaie a ajuns in apartamente.



Blocurile izolate termic in campania electorala de Primaria Bacau au ramas fara burlane. Muncitorii platiti de la bugetul local au promis ca le vor instala la loc dupa ce peretii vor fi placati cu polistiren si varuiti. La incheierea lucrarii, locatarii au observat ca firmele strang schelele, iar burlanele raman acolo unde au fost depozitate. Indignati, proprietarii apartamentelor au cerut explicatii, dar li s-a spus ca asa prevede proiectul. Apa de pe acoperis se revarsa pe pereti, intra in balcoane si se infiltreaza in apartamente. In aceasta situatie sunt locatarii blocului 9 de pe strada Tipografilor, dar si cei de pe Mioritei 74. Nici in celelalte blocuri reabilitate in graba electorala nu s-a lucrat cu mai mult simt de raspundere.

Mucegaiul bate la geam

In blocul 9 de pe strada Tipografilor, locatarii sunt disperati. „In 5 ani nu a curs niciodata apa in balcon, ne-a declarat Viorel Palade. Acum, dupa ce Primaria Bacau a facut aceasta izolatie la pereti, ne-am trezit cu balconul plin cu apa. Ce fel de lucrari au fost acestea? Cine a facut receptia lor? Chiar nu-i pasa nimanui pe ce se dau banii?” Daniela Bulmoaga este proprietara unui apartament de la primul etaj. „Chiar de sub geamul nostru incepe acoperisul spatiilor comerciale de la parter. Apa a curs si s-a adunat langa peretii nostri. Se umfla tencuiala si ne vor mucegai peretii”. Mariana Balint a ascultat cu groaza cum ploua. La inceput ne-au promis ca vor pune burlanele demontate la loc. La sfarsit, si-au luat schelele si au disparut. Muncitorii s-au si certat cu noi. Sefii lor au spus ca proiectul nu prevede montarea burlanelor”. Locatarii sunt dispusi sa plateasca pentru aceasta lucare, insa schelele au disparut, iar inaltarea altora ar costa prea mult pentru bugetul lor.

„Reabilitati” cu forta

Reprezentantii asociatiilor de proprietari au fost ignorati de firmele de constructie si de Primaria Bacau. „Ni s-a trimis un model de cerere de la primarie, inainte de alegeri, si ni s-a spus sa facem tabel cu locatarii si sa solicitam reabilitarea termica, ne-a declarat Valeria Lazar, administratorul Asociatiei de proprietari 97. Am intrebat pe ce criterii a fost ales blocul 9 de pe Tipografilor, de exemplu. Nu mi s-a dat raspuns”. Presedintele si administratorul asociatiei nu au fost chemati nici la inceputul lucrarilor, nici la finalul acestora. Muncitorii au disparut pur si simplu. „Locatarii ne vor invinovati pe noi. Habar nu aveam ca nu au pus la loc burlanele. De acum trebuie sa ma apuc de dat telefoane pe la primarie”, se plange Valeria Lazar. Locatarii regreta ziua in care si-au dat acceptul pentru demararea lucrarilor.

Mintea de pe urma
la primarie

Mihaela Grosu, purtator de cuvant al Primariei Bacau, ne-a declarat ca „proiectele au fost facute pe proiectul initial al blocurilor. Este posibil ca blocul sa nu fi fost prevazut cu burlane, acestea fiind puse de locatari in timp. Firmele care au lucrat la reabilitarea termica a blocurilor vor fi obligate sa monteze la loc burlanele pe care le-au demontat.” Cum se va realiza aceasta daca schelele au disparut deja? Cum a fost receptionata lucrarea daca nu au fost observate burlanele depozitate langa bloc? Intrebari fara raspuns.

Scris de Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img