18 octombrie 2024
ActualitateDuhoare si pericol de epidemie in Bacau / Tone de lesuri zac...

Duhoare si pericol de epidemie in Bacau / Tone de lesuri zac in abatoare si ferme

Abatoarele si supermarketurile din Bacau si-au umplut spatiile frigorifice cu deseuri animale. Daca in cateva zile Protan nu va porni instalatiile de neutralizare, operatorii bacauani vor fi nevoiti sa-si restranga activitatea.

Zeci de tone de starvuri si deseuri de origine animala sunt depozitate atat la filiala din Bacau a societatii Protan, cat si la supermarketuri, abatoare si fermele de pasari din judet. Spatiile frigorifice ale unitatilor sunt aproape pline, la fel si cele de la Protan Bacau, iar daca in cateva zile nu se rezolva problema ivita la Popesti-Leordeni, situatia poate scapa de sub control. aProtan Bacau doar depoziteaza resturile animaliere, nu le si neutralizeaza. Aceasta operatiune se efectueaza la Bucuresti. Cum de cateva zile unitatea din capitala nu mai functioneaza, s-a stopat tot circuitul”, precizeaza Vasile Zaharia, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau. Pusi in fata unei situatii extrem de delicate, veterinarii bacauani nu au prea multe alternative. aNoi am facut un control la unitatile de profil din judet pentru a vedea ce cantitati de subproduse au colectat in aceasta perioada si cum sunt ele depozitate. Totodata, i-am rugat pe operatori sa ne raporteze zilnic cantitatile de deseuri colectate”, ne-a declarat dr. Costel Busuioc, seful Biroului Inspectii si Control din cadrul DSVSA Bacau.



Se impute treaba!

Deja spatiile frigorifice ale supermarketurilor sunt pline in proportie de 80 la suta, la fel si cele ale abatorului de la Onesti. Cele mai mari probleme insa le are Agricola International, unde zilnic se colecteaza cateva zeci de tone de deseuri de abator. aSunt intr-o situatie fara iesire, se plange Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International. La noi ar trebui sa se preia, in zile normale, 25 de tone deseuri de abator, 3-4 tone pasari moarte si porci, precum si deseurile de la incubatoare. Am statii frigorifice, dar mai mult de 2-3 zile nu am unde sa depozitez aceste deseuri. Personal am facut adrese catre Ministerul Agriculturii si catre
ANSVSA, unde am explicat situatia in care ma aflu”. Operatorii mai mici isi fac si ei griji, dar pe termen mai indelungat. aUnitatea noastra este moderna si avem un spatiu frigorific de 25 de tone. Zilnic colectam 3-4 tone de deseuri animale. In mod normal, masinile de la Protan vin la unitate o data pe saptamana, cand incarca 10-15 tone de resturi animale”, ne spune Iulian Farcas, administratorul abatorului Nicbac din Nicolae Balcescu.

Starvurile vor fi neutralizate peste zece zile

Dupa cum decurg lucrurile, tonele de starvuri stranse in ultimele zile in judetul Bacau nu vor fi neutralizate prea curand. aSituatia de la Protan Bacau ne este cunoscuta. Nu putem preciza cu exactitate data la care activitatea Protan va intra in normalitate. Speram ca in maximum 10 zile activitatea se va relua”, ne-a declarat Gabriela Conea, purtator de cuvant Protan SA. Pana atunci, singura solutie ar fi restrangerea activitatii tuturor operatorilor din judet.
Scris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img