Saptamâna “Scoala Altfel” s-a incheiat. Au fost cinci zile in care elevii au lasat la o parte cartile si caietele pentru a invata lucruri noi, participând la altfel de activitati, in afara scolii.
Au mers in vizite la institutii de stat si private sa vada din interior ceea ce pâna acum stiau de la parinti sau din ce au citit.
Urmeaza vacanta de primavara – pâna miercuri, 23 aprilie, când elevii se vor intoarce din nou in bancile scolilor.
Copii de la CSEI 2 Comanesti, in vizita la Iasi
Timp de trei zile, Fundatia „Solidaritate si Speranta” a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a derulat prin cele doua Centre de zi, „Sfânta Marina” Iasi si Centrul „Mia Casa Inculet” Bârnova proiectul national „O raza de lumina” alaturi de partenerii de la Centrul Scolar de Educatie Incluziva (CSEI) Nr. 2 Comanesti. Opt copii ai acestui centru din Comanesti, insotiti de prof. Oana Ardeleanu, au mers la Iasi, intr-un schimb de experienta. Ei s-au implicat în ateliere de pictura, actiuni sportive, ateliere de gatit, jocuri interactive si competitii, au vizitat obiectivele turistice din Iasi, au mers la teatru si la cinematograf. „Prin acest schimb de experienta, copiii nostri au socializat, reusind sa descopere o lume noua, o lume a muzicii, dansului, picturii, sa viziteze locuri istorice, sa isi faca prieteni si sa realizeze ca în viata totul are o solutie de rezolvare a diverselor aspecte socio-educationale”, a declarat prof. Oana Ardeleanu, coordonator de proiect. (R.Neagu)
“Scoala altfel” la scoala de presa DESTEPTAREA
“Scoala altfel” pentru elevii clasei a XI-a B, de la Colegiul National “Ferdiand I”, profesor indrumator Florina Opincariu, a insemnat joi, 10 aprilie, o vizita la Scoala de presa DESTEPTAREA. Aici au intrat direct in “laboratorul” elaborarii si editarii unui ziar, au luat cunostinta cu intregul flux, de la documentarea, redactarea, punerea in pagini a textelor, tiparirea si difuzarea unui ziar, a unui jurnal tv si a unui program de radio. S-au aratat interesati, mai ales, de modul de documentare a unei stiri, de traseul unei informatii pâna ajunge pe micul ecran. “A fost foarte interesant pentru noi sa vedem o echipa redactionala la lucru, modul de organizare si functionare a unui trust. Sunt informatii pe care le vom valorifica atunci când, nu peste mult timp, va trebui sa luam o decizie”, ne-a spus elevul Teodor Albu Chiribau. (Gh.Baltatescu)
S-au pregatit de Paste
Si prichindeii de la Gradinita Florita, coordonati de educator Angela Turtoi, au desfasurat mai multe activitati „altfel”. Au desenat, au colorat, s-au jucat in parc, au facut miscare si sport. Si pentru ca se apropie Sarbatorile de Pasti, au organizat si un mic atelier de talente in care, fiecare, a vopsit oua, le-au pictat si le-au aplicat abtibilduri. (R.N.)
Ghimes Faget / Diversitate la Scoala Primara „Gr.Tabacaru” Tarhaus
„Desi suntem o scoala mica, noua ne e draga. Dorim o schimbare a mentalitatii despre activitatile desfasurate de noi”, ne-a declarat prof. Petrica Bilibok, de la Scoala Primara „Gr.Tabacaru” Tarhaus, comuna Ghimes Faget. In acest sens, in „Saptamâna Altfel” si aici s-au organizat mai multe activitati diverse, ce au cuprins mai bine de 4-5 ore pe zi. S-au sadit pomisori in curtea scolii, s-au desfasurat activitati la clasa, jocuri de socializare si chiar lectii de citit si povestit. O experienta traita de elevi si dascali, deopotriva, a fost încondeierea si vopsirea oualor de Pasti, unde a fost o adevarata avalansa de pareri si modalitati de exprimare artistica a creativitatii elevilor, dar si expozitia de lucrari pe tema sarbatorilor pascale. (R.N.)
Activitati … „altfel” si la Scoala „Emil Braescu” Magura
Si copiii de la Scoala „Emil Braescu” Magura” au invatat in aceste zile de scoala diferita o multime de lucruri noi. Saptamâna a fost structurata pe zile tematice, fiecare zi cuprinzând mai multe activitati. Au fost activitati culturale, de educatie ecologica si protectia mediului, pentru sanatate si stil de viata sanatos, jocuri si competitii sportive si de dans, au invatat sa respecte regulile de circulatie sau au participat la ateliere de creatie, au vizitat si Baza Aeriana Bacau. Nu au lipsit nici vizitele, aplicatiile practice prin joc, restaurare vase de lut. Fiecare activitate a fost coordonata de cadrele didactice care au urmarit ca elevii lor sa se bucure de aceasta saptamâna … „altfel”. (Roxana N.)
Competitii, drumetii si teatru cu elevii din Odobesti
Programul elevilor de la scolile din comuna Odobesti a fost unul incarcat in aceasta saptamâna. Cadrele didactice de aici i-au implicat pe copii in multe activitati diverse. Au inceput saptamâna cu un concurs sportiv si jocuri, au mers apoi in drumetii pentru a cunoaste imprejurimile, au organizat un concurs de sah, au invatat sa manânce sanatos si au incheiat tot pe terenul de sport, unde s-au organizat meciuri de fotbal baieti si fete, de handbal si trasul frânghiei. (R.Neagu)
O mare de elevi de la Colegiul „Stefan cel Mare” printre jurnalisti
O mare de copii care invata la Colegiul National „Stefan cel Mare” s-a revarsat asupra redactiei „Desteptarii”, joi, inundând de frenezie, curiozitate si veselie spatiile in care se munceste asiduu. Au fost elevii clasei pregatitoare, ai clasei I si ai clasei a III-a, care au vazut cum se face un ziar, cum este intr-un studio de televiziune si intr-un sudio de radio. „Am tinut foarte mult sa vedem cum este in locul de unde primim toate informatiile, iar copiii au fost foarte impresionati. Incheiem astfel o saptamâna in care am mai vizitat Muzeul de Stiintele Naturii, Fabrica de panificatie Pambac, Observatorul Astronomic, Ansamblul «Busuiocul» si Unitatea de Pompieri”, a spus invatatoarea Carmen Palade. (Ovidiu Pauliuc)
Elevii din Racaciuni au invatat sa ocroteasca mediul
In total, 118 de elevi, din comuna Racaciuni, coordonaţi de profesorii lor, au participat la concursul interjudeţean „Ocrotirea mediului, o sansa pentru generaţiile viitoare”. Ei au realizat studii referitoare la poluarea din localitatile lor, au prezentat o parte din actiunile de protejare a mediului si au confecţionat machete din deseuri sau creatii din plastic. „Copiii au reusit sa confecţioneze, din deseuri, mici opere de arta. Acest proiect a fost organizat de Scoala Gimnaziala Racaciuni si anul acesta, competitia a ajuns la editia a cincea, editiile precedente desfasurându-se la Scoala Gimnaziala Nr. 2 Hunedoara”, spune prof. Irina Radu, Scoala Gimnaziala Racaciuni. Parteneri în proiect sunt Unitatea Administrativ –Teritoriala a Comunei Racaciuni, Agentia pentru Protectia Mediului Bacau si Crucea Rosie Bacau, Scoala Gimnaziala Nr.2 Hunedoara si Liceul Tehnologic „Vasile Conta” Tîrgu-Neamţ. Lucrarile vor fi jurizate in perioada urmatoare. (Roxana N.)
De la scoala in redactia de stiri
Foarte entuziasti, elevii clasei a II-a E, de la Scoala Gimnaziala „Al.I.Cuza”, au revenit in redactia noastra pentru a „continua povestea ziarului”. Daca in intâlnirile anterioare au aflat cum se realizeaza un material de presa, acum au lucrat cot la cot cu redactorii Trustului Media Desteptarea, au corectat pagini, au machetat, au ales poze. Zarva a fost mare, dar placuta si interesanta. Au fost apoi si crainici TV si moderatori de emisiune in studioul TV Bacau, dar au cântat si „La multi ani” colegului Florin Stefanescu, de la Radio Alfa, care a implinit joi o … anumita vârsta.
„Suntem in Saptamâna Altfel, la Scoala Altfel, cu elevi altfel si cu activitati altfel. Ne bucuram ca am reusit cu totii sa revenim aici. Va multumim pentru amabilitate si pentru toate informatiile oferite elevilor. Mult succes.”
Cornelia Istoc, invatator clasa II a E, Scoala „Al.I.Cuza”
„Care sunt dezavantajele?”
Aceasta a fost intrebarea pe care ne-au adresat-o adolescentii de la Colegiul National „Vasile Alecsandri”, dupa ce au aflat ce inseamna sa fii ziarist. Cei care ne-au vizitat, joi, la amiaza, sunt elevii clasei a IX-a H, coordonati de prof. Pompilia Postelnicu, si ai clasei a IX-a A, diriginte prof. Loredana Rusu. Daca partea privind documentarea, redactarea, paginarea si BT-ul (bun de tipar) nu a parut sa-i fascineze pe adolescenti, povestile lui Florin Stefanescu, redactorul Radio Alfa, i-au incântat, motiv pentru care au zabovit mai mult in studio. Si in platoul de filmare a fost interesant, mai ales ca Ioana Anisia, de la IX-a A, a acceptat sa intre in rolul de crainica si au vazut-o pe sticla. La plecare, au promis sa revina, unii poate chiar pentru a ne fi colegi, ceea ce nu este improbabil, caci cei care ne-au trecut pragul sunt „umanisti”.
Silvia Patrascanu
Elevii de la „Spiru Haret” au vazut cum se croiesc uniformele
Fabrica de confectii „Vestiment Evolutiv” a primit, joi, vizita elevilor din clasa a IV-a B a Scolii „Spiru Haret”. Indrumati de invatatoarea Aurora Ciochina, elevii au putut observa cum se croiesc uniformele, cum materialele textile se transforma in elemente de imbracaminte sau chiar in jucarii. Vizita face parte din programul special din cadrul „Saptamânii Altfel”. (R.B.)
“Am venit cu emotie in redactia DESTEPTAREA”
Elevii din clasele a V-a si a VII-a de la Scoala Gimnaziala din Beresti Tazlau au intrat in redactia noastra cu sfiala si curiozitate. Nu am apucat noi sa le explicam cu ce ne ocupam, cum concepem un ziar, ce este un reporter si ce face el, ca ne-au bombardat cu intrebari. Erau pregatiti sa afle cât mai multe despre un ziar, mai ales ca si ei au facut o revista in scoala, au reciclat hârtia prin construirea unor figurine. Curiozitatea le-a fost satisfacuta de reporterii de la ziar, de la TV Bacau si Radio ALFA. Au fost, ei, elevii, reporteri, moderatori in studio, prezentatori de stiri, astfel ca vizita la noi a fost o incântare, dupa cum ne-au spus la plecare. Viorel Dumitru, profesor de Educatie civica, corespondent al ziarului, ne-a asigurat ca toate evenimentele din scoala vor fi scrise de elevi si vor fi propuse spre publicare. (G.B.)