28 octombrie 2024
ActualitateGest impresionant al românilor din Franta. Toata suflarea a sarit in ajutorul...

Gest impresionant al românilor din Franta. Toata suflarea a sarit in ajutorul unui bacauan accidentat

Cazul unui bacauan care a fost victima unui cumplit accident de circulatie in luna octombrie 2013 in Franta este un impresionant exemplu de solidaritate a diasporei românesti din aceasta tara. Daca Iulian Ioan Pusca, pentru ca despre el este vorba, se afla acum in viata, aceasta se datoreaza interventiei prompte a sistemului sanitar francez, profesionalismului unor medici români care lucreaza in Franta, dar si sprijinului oferit cu generozitate de catre comunitatea ortodoxa româna din Clermont-Ferrand, pastorita de parohul ieromonah Arsenie de la manastirea Malvialle.

In 14 octombrie 2013, barbatul, in vârsta de 40 de ani, fost profesor de sport la Scoala generala nr.11, circula prin Franta cu autoturismul personal, când s-a izbit frontal intr-un tir. In urma impactului violent, victima a suferit un traumatism cranio-cerebral sever si a intrat in coma de gradul patru.



Imediat a fost dus cu elicopterul la Spitalul Gabrielle Montpied, unde a fost operat de catre dr.Viorel Achim, un mare chirurg in chirurgia craniana, din Cluj, stabilit in urma cu 16 ani in Franta.

Interventia chirurgicala a fost extrem de dificila, echipa de chirurgi fiind nevoita sa-i taie o parte din cutia craniana. Data fiind starea extrem de grava a pacientului, transportul acestuia in România a fost exclus.

Barbatul a iesit din coma in data de 5 ianuarie si aceasta pentru ca in jurul lui s-au strâns si zeci de oameni inimosi din comunitatea crestina a Bisericii Ortodoxe Române „Sfântul Nicolae”, din Clermont-Ferrand, regiunea Auvergne.

„Imediat ce a aflat de cazul baiatului nostru, parintele Arsenie a adunat vreo 40-50 de familii, printre care sunt multe personalitati, care s-au oferit sa mearga la el la spital, prin rotatie, in fiecare zi. S-a trezit din coma, dar nu isi mai aduce aminte de nimic. Nu mai recunoaste nici obiectele din jur.

Vorbeste incoerent când in franceza, când in engleza. Pentru a-i reveni memoria, medicii au recomandat ca in fiecare zi macar o persoana sa-i vorbeasca româneste cât mai mult. Noi, familia, am fost la el de mai multe ori, dar nu am putut sta permanent acolo. Dar, din fericire, zeci de români cu suflet mare din comunitatea ortodoxa de la Clermont-Ferrand se duc in vizita la Iulian si converseaza cu el româneste ore in sir”, ne-au povestit Mariana Neuman, mama pacientului, si sora acestuia, Cristina Pusca, medic stomatolog.

Ajutorul nepretuit al românilor din Clermont-Ferrand nu se reduce doar la vizite lungi la pacient. „Acum doua saptamâni am fost toata familia, din nou, la baiat, in Franta, si mai multi români, dar si francezi, de acolo, in frunte cu parintele Arsenie, ne-au asteptat la gara, ne-au carat bagajele, ne-au dus cu masina lor si ne-au cazat, dupa care ne-au asigurat transportul in fiecare zi la spital, ne-a spus si Nicolae Neuman, sotul mamei lui Iulian.

Când noi suntem in Bacau, ei merg la baiat si ne dau telefon ca sa vorbim cu el. Daca nu erau ei, nu stiu ce ne-am fi facut. Ne-ar fi costat enorm, daca nu aveam acest ajutor de la ei. Avem toata admiratia si recunostinta fata de acesti oameni deosebiti.

Cred ca niciodata nu va fi indeajuns sa le multumim pe cât merita!” Familia pacientului isi exprima toata gratitudinea fata de „parintele Arsenie, Marin Lungu- consilier epitrop, sotii Gabriela si Pascal (francez), d-na Portaille, asistenta sociala a spitalului, doamnele Luminita, Ioana, Marcela, Margareta, Nadia, Alina, Igor si Ana (ambii, din Republica Moldova)”.

Totodata, le este profund recunoscatoare si medicilor Viorel Achim si Alexandra Catana, psihiatru la acelasi spital, precum si Gabrielei Dancau, consulul general al României la Lyon, care de nenumarate ori a vorbit cu familia si a ajutat-o.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img