18 octombrie 2024
ActualitateOficial, ne-am lins pe bot de polii de dezvoltare

Oficial, ne-am lins pe bot de polii de dezvoltare

Bacaul a pierdut 80 milioane de euro

Guvernul a emis o hotarare prin care Bacaul este definitiv eliminat din lista polilor nationali de dezvoltare. In ciuda promisiunilor pompoase ale autoritatilor si ministrilor aflati in pelerinaj pe la noi, in cele din urma s-au pierdut aproximativ 80 milioane de euro, fonduri nerambursabile.



Pana nu de mult, autoritatile locale si judetene se agatau ca inecatul de un pai de ipoteza includerii Bacaului intre polii de dezvoltare urbana. Zvonurile aparute acum cateva saptamani, cum ca Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei s-a gandit ca nu meritam aceasta onoare au fost dezavuate de mai toate oficialitatile, de la primari la prefect si secretarul general al Guvernului. Insa s-a demonstrat, din nou, ca liberalii si fostii liberali deeveniti inalti functionari publici totalmente apolitici se pricep doar la manevra cu praful in ochi. Pentru ca, in momentul cand vine vorba despre interesele Bacaului, fac pliscul mic si se conformeaza directivelor de la centru. Iar centrul a decis din nou, de data aceasta oficial: Bacaul nu are ce sa caute printre polii de dezvoltare urbana. Prin Hotararea de Guvern nr. 998 publicata in Monitorul Oficial nr. 641 din 8 septembrie sunt enumerate, clar si limitativ, municipiile ce dobandesc statutul de poli de dezvoltare: Constanta, Timisoara, Ploiesti, Craiova, Cluj Napoca, Brasov si Iasi. Inaninte de alegeri, era vehiculata o lista cu 11 viitori poli de dezvoltare, printre care aparea si Bacaul. La cateva luni dupa, Guvernul a decis. Vosganian, Fenechiu si altii au aparat interesele Iasiului. Cei de la Bacau au ramas, asa cum ne-au obisnuit, umili servi ai Bucurestiului, si au inghitit galusca fara sa clipeasca.

Avantajele polilor de dezvoltare

Conform actului normativ proaspat elaborat de Guvern, municipiile ce intra in categoria elitista a polilor de dezvoltare vor beneficia de prioritate in tot ceea ce inseamna program de investitii, din fonduri nationale si comunitare. Pentru finantarea acestor poli, se aloca, asa cum scrie negru pe alb in Hotararea de Guvern, „pana la 50% din sursele financiare aferente axei prioritare 1 aSprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de cresterea a Programului operational regional 2007-2013.” Municipiile alese au posibilitatea de a atrage cate 80 milioane de euro, fonduri structurale nerambursabile, pe baza unor proiecte viabile. Ce-i drept, MDLPL intentioneaza sa mai initieze un proiect de hotarare, prin care, pe langa polii nationali de dezvoltare, sa fie creati si 12 poli regionali, ce vor putea, ipotetic, sa atraga pana la 23 milioane de euro. Cu putintel noroc, poate ca Bacaul va prinde macar un sfert din banii cu care se laudau, in campania electorala, marii reprezentanti ai liberalismului de pe malul Bistritei. Scris de Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img