18 octombrie 2024
ActualitateOrasul cersetorilor

Orasul cersetorilor

E plin, orasul, de cersetori. Nu-i vezi, ca pe vremuri, doar in preajma bisericilor. Chiar in centrul orasului, vizavi de Palatul Administrativ, esti asaltat de copii si adulti, care se bat pentru teritoriu, se fugaresc sau iti taie calea, agresivi. Numarul lor creste alarmant, pe fondul agravarii saraciei in anumite medii, iar autoritatile par neputincioase.

Niciodata nu am intalnit in centrul Bacaului, intre Hotelul Moldova si Magazinul aSpicul”, de la aAmbulanta” pana la Parcul Trandafirilor atatia oameni care iti cer aun ban”, incercand sa te induioseze cu repertoriul lor deprimant. Vineri, intre Casa de Cultura si Pasajul 6 Martie, pe o distanta de 200 de metri, am fost asaltata de cinci cersetori. Intre ei, o tanara imbracata in negru, cu bratul invelit in fese albe, de tifon. Am intalnit-o de zeci de ori in timpul verii, cu aceeasi recuzita, ca si cum rana nu i s-ar fi vindecat in decursul acestor luni. Totusi, ceva e nou: bandajul are o pata rosie. E insotita de o tovarasa de alucru”, dar nu e dispusa sa imparta cu ea teritoriul, motiv pentru care, in dreptul restaurantului aBistrita”, se iau la bataie. N-am observat, insa, care a lovit prima. Tot in zona asta, cersesc doi pusti si un barbat care are o diformitate la picior. Povestile lor urmeaza acelasi tipar. aTata a murit, mama e bolnava, am cinci frati acasa”. Aurica sustine ca e ahandicapata, dar nu are ajutor social”, iar Mariana ca nu a facut anicio scoala si nu ma angajeaza nimeni”. In zona Bisericii Sf. Nicolae stau, zilnic, mai multi batrani, femei, mai ales, pe care nu am indraznit sa-i intreb cum au ajuns la mila semenilor. Cersetorii varstnici s-ar putea imparti in doua categorii: cei cu ochii injectati si fata ravasita de alcool, privind in gol, care te implora monoton, neconvingator, si cei tristi, jenati, tintind trotuarul fara sa scoata un cuvant. Piata Centrala e sub stapanirea minorilor, care sunt mai agresivi decat adultii. Iti taie calea, te urmaresc, insista, te injura. Au intrerupt scoala si stau in strada azi lumina”, singuratici sau in gasti. Castiga 200-500 de mii, chiar si un milion de lei vechi pe zi, dupa vreme si noroc. Isi cumpara salam, tigari, suc. aFac fifti-fifti cu mama. Jumate mie, jumate lor”, marturiseste Andrei, un pusti care sustine ca are 14 ani, dar pare de 11.



aNe lovim de legislatie”

In evidentele Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau, numarul acopiilor strazii” a scazut in ultimii ani. In 2004, erau 275, in 2005 – 154, in 2006 si 2007, 130. 55 la suta sunt din Bacau, 25 la suta din Buhusi, 10 la suta din mediul rural si 10 la suta din alte judete. Unii au fost integrati in familie si s-au intors la scoala, cu sprijinul unor ONG-uri, dar in locul lor au aparut altii. Din 2008, DGASPC are 7 copii noi in evidenta, plus alti 4 care au fost institutionalizati. Cauzele pentru care minorii cersesc sunt starea de saracie a familiei, adesea dezorganizata, alcoolismul, nivelul scazut de educatie. aNe lovim de obstacole de ordin legislativ, afirma Alina Iftode, DGASPC. Daca justitia i-ar putea trimite pe parinti dupa gratii, totul ar fi OK”. Pentru combaterea cersetoriei, DGASPC a incheiat un protocol cu IPJ Bacau, in baza caruia s-a stabilit un plan de masuri. Cand Politia ii gaseste pe minori la cersit in mod repetat se adreseaza DGASPC, care ii preia si asigura o serie de servicii. Se stabilesc solutii pentru fiecare copil in parte, de la monitorizarea familiei si consiliere pana la luarea minorului de langa parinti, cu sprijinul Politiei. aIn fata instantei trebuie sa venim cu ceva, sa prezentam dovezi, documente, arata Alina Iftode. De aceea e nevoie de procesele verbale intocmite de politisti”. Unii copii sunt siliti de adulti sa cerseasca, altii au prins agustul banilor” si o fac pe cont propriu. Parintii sunt consiliati la DGASPC si la domiciliu cu privire la riscurile exploatarii prin cersit: efectele asupra copilului, abandonul scolar, consecintele juridice. Cand adultii persevereaza in a-si trimite copilul in strada, cazul ajunge in instanta. Din pacate, asta e greu de dovedit. Vina e aruncata pe minori, care nu pot fi pedepsiti. De multe ori, adultii se aleg cu o amenda, iar ca sa faca rost de bani isi exploateaza iar si iar copiii.

S-a dus buhul despre darnicia bacauanilor

Politistii incearca sa stapaneasca fenomenul cersetoriei, insa legislatia este destul de blanda cu cei care apeleaza la mila publica. aPersoanele gasite la cersit sunt luate in evidenta si, daca le descoperim de mai multe ori apeland la mila publica, nu putem decat sa le sanctionam”, explica Florin Podoleanu, ofiterul de presa al Politiei Primariei Bacau. Anul acesta, numai politistii de la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau au luat in evidenta 187 de cersetori. Nici politistii comunitari nu au stat cu mainile in san. Ei au depistat la cersit 97 de persoane majore, 22 din municipiul Bacau si 75 din alte localitati. Si minorii cersetori au intrat in atentia oamenilor legii, care au monitorizat 8 copii, 3 din Bacau si 5 din alte localitati. aIn cazul persoanelor minore, au fost sesizate organele abilitate, in speta, SPAS si DGASPC, pentru preluarea si gestionarea cazurilor conform legislatiei in vigoare. Persoanele adulte au fost luate in evidenta SPAS, in vederea reintegrarii in societate. Persoanele depistate la cersit, care provin din alta zona decat municipiul Bacau, au fost puse pe mijloce de transport si trimise in localitatile de domiciliu. Cei mai multi sunt din Buhusi, Neamt, dar si din Bucuresti si Constanta. Cersetorii nu se feresc sa recunoasca faptul ca Bacaul este un loc unde se fac bani”, mai spune Florin Podoleanu. De la inceputul anului, politistii comunitari au aplicat 182 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 18.700 lei. Oamenii legii spun ca daca bacauanii nu ar mai fi atat de darnici, ar scapa de milogi.

Scris de Silvia Patrascanu, Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img