18 octombrie 2024
ActualitateFetele bisericesti se judeca pentru padurile din Bacau

Fetele bisericesti se judeca pentru padurile din Bacau

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a pus ochii pe padurile din judetul Bacau si, dupa cum decurg lucrurile in instanta, are toate sansele sa ia in stapanire peste 7000 de hectare de fond forestier. aDeja un proces a fost pierdut, iar prin sentinta civila nr. 2442 din 2007 instanta a dispus reconstituirea dreptului de proprietate privata pentru suprafata de 1958,31 hectare cu vegetatie forestiera situata pe raza localitatilor Slanic Moldova, Tirgu Ocna si Cotofanesti pe numele Parohiei aSfantul Spiridona Iasi. Tot Mitropolia Moldovei si Bucovinei revendica 6000 hectare de padure in Blagesti, procesul fiind in curs de judecare la Buhusi”, precizeaza Gheorghe Savu, directorul Directiei Silvice Bacau. Considerand ca se intarzie in mod nejustificat punerea in posesie, preotii au scos sabiile de sub sutane. Ei au facut plangere penala impotriva Comisiei Judetene de Fond Funciar, Directiei Silvice, Ocolului Silvic Tirgu Ocna, Comisiei Locale din Slanic Moldova si Comisiei Locale din Tirgu Ocna pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti si abuz in serviciu.

Doua solicitari pentru acelasi teren



Gheorghe Hura, subprefectul judetului, arata ca aceasta situatia a fost generata de faptul ca au fost depuse doua cereri de retrocedare pentru acelasi teren. „Si Fundatia aSfantul Spiridona din Iasi, si Mitropolia Moldovei au solicitat 7000 ha din judetul Bacau, arata subprefectul. Fundatia face trimitere la faptul ca a administrat acest teren apartinand Mitropolei Moldovei, numai ca si Mitropolia a solicitat restituirea lui. Comisia judeteana a analizat cererile si neavand niciuna dintre ele argumente de sustinere a dat solutia de respingere”. Mitropolia Moldovei nu s-a lasat, insa, cu una, cu doua: s-a adresat instantei si a castigat, anuland in acest fel si calitatea de succesor a Fundatiei „Sf. Spiridon”. Gh. Hura arata ca Mitropolia a castigat la Judecatoria Onesti doar 1900 ha, pentru restul de 5600 ha urmand sa se pronunte Judecatoria Buhusi. „Abia luna trecuta ne-a fost comunicata solutia Judecatoriei Onesti. Noi am instiintat comisiile locale din Slanic Moldova, Tg. Ocna si Cotofanesti sa procedeze la documentarea si identificarea terenurilor care compun suprafata respectiva si sa inainteze Comisiei judetene propunerile pentru validarea suprafetelor”, afirma Gh. Hura. El mai spune ca, luand in considerare data la care a fost comunicata solutia data de Judecatoria Onesti, precum si faptul ca punerea in posesie nu este atributia Comisiei judetene de fond funciar, ci a comisiilor locale, actiunea Mitropoliei a fost introdusa prematur. „Am trimis raspuns Politiei, care face cercetari, in care explicam exact care e situatia”, afirma Gheorghe Hura.
Batalie si pentru cabane

De ceva timp, adresele cu antetul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au inceput sa curga catre cele cinci institutii. Desi in hotararea instantei s-a precizat ca Parohia are dreptul dar asupra celor 1958 de hectare de padure, preotii vor si cladirile in care functioneaza brigada silvica si cantoanele. aNoi avem structura silvica proprie prin care ne asiguram paza si administrarea acestui fond forestier. In acest sens, va rugam ca odata cu predarea terenului sa faceti si predarea cladirilor. In prima faza aici va lucra personalul Ocolului Silvic Manastirea Neamt, iar in a doua faza, dupa preluarea celor aproximativ 6.000 de hectare de padure de la Blagesti, se va infiinta un ocol silvic al Bisericii”, a mentionat preotul jurist Constantin Grigore. Tot el sustine ca toate cladirile i se cuvin Parohiei doar pentru simplul motiv ca se afla pe terenul ei si daca nu le primeste, refuza amplasamentul padurii. aBrigada silvica si cantoanele sunt proprietatea Regiei Nationale a Padurilor. Avem acte pentru aceste cladiri. Nu putem, in niciun caz, sa le predam preotilor. Ei merg pe intimidare, dar nu si-au gasit oamenii. Din punctul meu de vedere, aceste fete bisericesti nu au nici o legatura cu lucrurile sfinte. Sunt doar diavoli in straie preotesti”, declara Savu. Directorul Directiei Silvice spune ca se asteapta sa piarda si procesul de la Buhusi, iar padurea de la Blagesti sa intre in stapanirea Mitropoliei. aSingura speranta ar fi stramutarea procesului din Moldova, pentru ca in aceasta parte a tarii nicio instanta nu ne va da castig de cauza. Presiunile asupra magistratilor sunt foarte mari”, declara directorul DS Bacau.

Scris de Lili Adochitei, Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img