17 noiembrie 2024

Centenar Mistral, la Bacău

Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, în colaborare cu Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, dar și cu sprijinul unor instituții culturale din Franța, au organizat o serie de activități prilejuite de centenarul Frédéric Mistral. Maria Crețu, bibliotecarul colegiului, și prof. Univ. Dr. Ioan Dănilă de la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău ne-au răspuns câtorva întrebări referitoare la acest subiect.

Reporter: Vă rugăm să ne spuneți ce înseamnă, pentru Bacău, Frédéric Mistral.



Maria Crețu: Săptămâna francofoniei s-a încheiat la CNVA cu o manifestare complexă, dedicată Centenarului morții lui Frédéric Mistral. “Ilustrul provensal”, cum îl numea într-o scrisoare – cu amirație și considerație – Vasile Alecsandri, este una din marile personalități ale culturii franceze, iar memoria sa este celebrată în 2014, într-un calendar național în întreaga Franță.
Noi românii și noi cei din Bacău, cele două instituții care sunt patronate de spiritul lui Vasile Alecsandri, avem motive în plus să marcăm acest Centenar. Primul premiu internațional al Literaturii Române a fost obținut (19 mai 1878) la Montpellier, în Franța, de Vasile Alecsandri. Președinte în juriul „Serbărilor latine”, Frédéric Mistral oferă marele premiu și o cupă de argint poeziei „Cântecul Gintei Latine”. Comentariul presei la acel moment remarca:„La nationalité, la gloire et la foi latine du laureat en faisait une manifestation de panlatinisme politique”.
Și, de aici începe istoria… a unei prietenii, cea dintre Alecsandri și Mistral – care definește o ipostază dialogică a două culturi, într-o perioadă când interculturalitatea nu era un fenomen la modă. Tot de aici începe și tematica activității de colaborare dintre Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și colegiul nostru. Au răspuns invitației noastre d-nul conf. Univ. dr. Ioan Dănilă și conf. Univ. dr. Veronica Grecu pentru un model de activitate care sperăm că se va continua. A fost o întâlnire productivă, în care s-au dezbătut subiecte interesante, s-a comunicat și s-a interrelaționat „cu folos didactic” pentru elevi și studenți.

Colaborare Bacău – Franța

Rep: Care este reacția oamenilor de cultură din Franța față de activitatea ce a avut loc la CNVA?

M.C.: Informațiile și materialele despre această activitate au fost trimise în Franța, cordonatorului Centrului de Documentare din Bollene, cu care Biblioteca „Cleopatra Tăutu” (n.r., biblioteca colegiului) colaborează din anul 2006 și care ne-a susținut cu informații și pentru activitatea realizată. Iată primele impresii, un ecou al activității cu referire la structura și tematica abordate de la Jean-Marc Courbet, coordonatorul de la Centre de documentation provencale – BOLLENE și secretarul general al Felibrige, organizație culturală înființată de Mistral însuși: Vreau să vă mulțumesc frumos pentru ceea ce ați organizat la Bacău. Este cu adevărat foarte frumos și vă felicit! Organizația Félibrige vă felicită de asemenea! Transmiteți felicitările noastre tuturor celor care au participat la această activitate. Vă mulțumesc de asemenea pentru program și pentru frumosul afiș realizat (traducerea noastra). Aceste rânduri ne onorează.

Celebrarea în mediul universitar

Rep.: Domnule Profesor, vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre activitatea pe care ați coordonat-o.

Ioan Dănilă: Acţiunea s-a circumscris calendarului cultural 2014 propus de cele două instituţii de învăţământ băcăuane care poartă pe frontispiciu numele bardului de la Mirceşti, în virtutea unei mai vechi colaborări cu Societatea Cultural-Ştiinţifică Vasile Alecsandri Bacău. Am ţinut să-l omagiem pe unul dintre cei mai buni prieteni ai poetului – Frédéric Mistral (8 septembrie 1830-25 martie 1914) – în chiar ziua împlinirii a 100 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului francez. Studenţi de la specializările limba şi literatura română/franceză – limba şi literatura franceză/română ale Facultăţii de Litere de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău au susţinut intervenţii de oarecare diversitate, dar cu respectarea canoanelor unei lucrări ştiinţifice (rezumat, cuvinte-cheie), în limbile română şi franceză. Două filologe din anul I – Tatiana Bârlădeanu, din Republica Moldova, şi Bianca Moraru – au agrementat momentul cu melodii pe versuri de Carol Scrob (Cântecul gintei latine) şi Grigore Vieru (Pentru limba noastră). Coordonatorii atelierului, Veronica Grecu şi Ioan Dănilă, au susţinut câte o alocuţiune.

Comunicările studenţilor de la Facultatea de Litere – anul II

1. Secolul al XIX-lea, secolul naţionalităţilor, Oana Coman;
2. Romanitatea europeană, Cristina Gavril;
3. Vasile Alecsandri – pionier al romanităţii lirice, Flavia Florean;
4. Felibrii – longevitatea unei mişcări culturale, Andreea-Ionela Coşa;
5. Bacăul lui Vasile Alecsandri – nostalgia unui ev al idealurilor, Talida Ciubotaru;
6. Casa Vasile Alecsandri din Bacău – topos magic?, Adelina – Mihaela Poenaru;
7. Francofonia , ieri și azi, Iuliana Pricopie;
8. Dumitru Alistar – cariatidă a Filologiei băcăuane francofile, Ionuţ-Lucian Asoanu;
9. Mistral, in faţa centenarului, Ana-Maria Botezatu;
10. Premiul Gintei latine, interpretat de Tania Barladeanu și Bianca Moraru.

Cultura provensală, cercetată de elevi

Rep.: Cum au fost implicați elevii în activități?

Geta Marinescu: În ceea ce privește atelierul elevilor, abordarea temei a fost strict didactică, axată pe cercetarea lingvistică de texte provensale. S-a realizat un mic dicționar tematic în limbile provensală – franceză și română. Cei care au făcut această muncă au fost elevii clasei 12 G, cărora ideea de a descoperi limba provensală li s-a părut interesantă. Am realizat prezentări ppt despre poetul Frederic Mistral atât în franceză, cât și în provensală (colaborare clasele 12 G – 9 G). Bineînțeles, poetul Mistral a fost încadrat în contextul mai larg al Provenței și de aceea am realizat și o prezentare a provinciei din sudul Franței care l-a inspirat atât pe marele poet. De asemenea, elevii clasei 9 G au recitat „Cântecul Gintei Latine” în provensală, precum și poezia dedicată de Vasile Alecsadri „Poetului Mistral”.

Atelierul liceenilor:

1. PPT Provence – Mădălina Benchea, 12 G;
2. PPT Frédéric Mistral – Ştefan Pârlea şi Codrin Plăcintă, 12 G;
3. Afiş Provence – Georgiana Baciu, 12 G;
4. „Cuvinte in oglinda” din limbile provensală, franceză şi romană, 12G
5. Despre Frédéric Mistral, Mădălina Herciu şi Alexandru Căsăneanu;
6. Recitări din Vasile Alecsandri:
Ginta latină – Gabriela Istrate, 9 G;(în limba provensală, traducere de Frédéric Mistral)
Brind- Sabina Răchiteanu, 9 G;
Poetului Mistral –Mădălina Herciu, 9 G.

(A consemnat, Raluca Ciubotariu, 11F)




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014