18 octombrie 2024
ActualitateCresteri constante de preturi

Cresteri constante de preturi

Conform ultimelor date facute publice de catre Institutul National de Statistica (INSSE), situatia economica la nivel national nu este lipsita de probleme. Cresterea preturilor pentru bunuri si servicii, secondata de o majorare a costurilor productiei industriale, sunt doar doua dintre elementele care contureaza o realitate putin imbucuratoare.
In cursul unei singure luni, preturile de consum au crescut cu 0,3% atat pe total, cat si la marfurile alimentare si nealimentare si cu 0,2% la tarifele serviciilor. Cresterile cele mai semnificative in cadrul produselor alimentare au fost inregistrate la fructe (3,4%), ulei alimentar (2,3%), carne de porc (2,0%) si carne de vita (1,1%). Scaderi ale preturilor au fost inregistrate la oua (-0,5%), cartofi (-4,9%), branzeturi (-0,7%) si lapte (-0,1%). In privinta produselor nealimentare, cresterea cea mai semnificativa a preturilor a fost inregistrata la combustibili (1,3%). Majorarea tarifelor in sectorul serviciilor a fost condusa de cresterea preturilor pentru ingrijirea medicala (0,7%), apa-canal, salubritate (0,6%), igiena si cosmetica (0,5%) si transport interurban (0,4%).

Majorari peste tot



Cifrele INSSE arata ca intr-un interval extrem de redus preturile productiei industriale s-au majorat cu nu mai putin de 2,1%. Astfel, in domeniul industriei extractive preturile au sarit cu 5,6% in timp de o luna, majorarea fiind generata de cresterea costurilor pentru extractia hidrocarburilor si a serviciilor anexe (7,4%), alte activitati extractive (0,8%) si extractia si prepararea carbunelui (0,6%). In industria prelucratoare, preturile pe total s-au majorat cu 2,1% in acelasi interval. Cresterile cele mai importante s-au inregistrat in metalurgie (6,4%), mijloace de transport neincluse la cele rutiere (4,9%), substante si produse chimice (4,0%) si prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (3,4%). Singurele domenii unde preturile au ramas relativ constante sunt energia electrica, termica, gazele si apa.
La nivelul marilor grupe industriale, s-au inregistrat cresteri de preturi semnificative pentru produsele din grupa bunurilor intermediare (3,0%), in industria energetica (2.8%), industria bunurilor de capital (1,1%), industria bunurilor de uz curent (0,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (0,4%).
Emilian Berceanu

Test HIV obligatoriu
pentru gravide

Femeile pierd dreptul de a refuza analiza

Gravidele vor fi obligate, in viitorul apropiat, sa se supuna testarii HIV.
In prezent, analiza de depistare a prezentei virusului care provoaca SIDA este gratuita, dar optionala. Grija excesiva fata de drepturile gravidei pune in pericol atat
nou-nascutul, cat si personalul
medical. Ca urmare a numeroaselor cazuri de gravide cu HIV sau SIDA, MSP schimba legislatia.

Includerea analizei pentru depistarea virusului HIV printre cele obligatorii face parte dintr-un proiect al Ministerului Sanatatii Publice. „Consider ca este o idee foarte buna, ne-a declarat dr. Carmen Rosculet, coordonator al compartimentului aMama si copila din Autoritatea de Sanatate Publica. Acum se respecta dreptul femeii de a accepta sau nu sa i se preleveze probe pentru analize. Introducerea obligativitatii este un fapt pozitiv, deoarece o gravida cu HIV sau SIDA pune in pericol si personalul medical”. In prezent, testul HIV se asigura gratuit, la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist ginecolog in evidenta caruia se afla gravida. Numai ca nu toate gravidele se adreseaza medicilor pentru a fi inregistrate si urmarite pe perioada sarcinii. La nivelul judetului se inregistreaza inca deficiente in aceasta activitate. Medicii din maternitati se confrunta in fiecare zi cu cazuri de gravide care nu au fost supuse investigatiilor pe perioada sarcinii, care nici macar nu se afla in evidenta medicilor de familie. Mai grav, chiar, femeile inca mai nasc la domiciliu, fara ca evolutia sarcinii sa fi fost urmarita de specialisti.

Ignoranta pe toata linia

Pericolul HIV este ignorat atat de gravide, cat si de o parte a personalului medical. Desi femeile insarcinate au prioritate la testare gratuita, din fondurile alocate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru investigatii medicale, mai sunt laboratoare private care refuza sa il efectueze. Pe de alta parte, unele spitale se confrunta cu lipsa echipamentelor necesare pentru testarea rapida a gravidei care nu poate face dovada testarii in timpul sarcinii. In aceste conditii, personalul medical risca sa se infecteze, iar pentru nou-nascutul caruia nu i se administreaza tratamentul in primele clipe de viata, sansele de a scapa de infectie se reduc. Fiecare gravida ar trebui sa se prezinte la nastere cu un carnet in care sa fie mentionate toate rezultatele examenelor medicale din timpul sarcinii. Toate aceste deficiente determina mentinerea procentului ridicat de nasteri la domiciliu, aparitia malformatiilor si a cazurilor de deces sau infectie HIV la nou-nascuti. Nu trece luna fara ca in spitalele bacauane sa nu se inregistreze o nastere sub semnul HIV.Scris de Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img