29 decembrie 2024

Un catelus latra la urs

Din spatele gardului, orice catelus se poate inchipui dulau când latra la urs. Daca gardul nu e destul de solid, catelandrul are o problema. România a ridicat tonul, zilele acestea si s-a stropsit la Rusia pe motiv de Crimeea.

Nimeni nu zice ca o tara nu poate sari la beregata altei tari. Dar, când o face este bine, in principiu, sa aiba in spate si ceva armata bine dotata care sa continue ceea ce politicienii nu reusesc sa regleze.



România nu are asa ceva. Asa ca, dupa câteva zile in care Rusia n-a zis nimic, am incasat o scatoalca diplomatica peste ceafa care nu numai ca nu ne-a adus cu picioarele pe pamânt, dar le-a infierbântat sângele politicienilor care s-au pornit si mai abitir sa injure ursul rusesc.

Ma gândesc ca presedintele Basescu, atunci când face declaratiile, se gândeste ca are in spate NATO si ca in cad de ceva americanii o sa ne vina in ajutor.

Istoria ne-a invatat, insa, ca, la conflicte de genul acesta nu intervine nimeni pentru noi.

România avea frontierele garantate de Anglia si Franta inainte de razboi, dar asta nu i-a impiedicat pe rusi sa ocupe Basarabia. Si Ucraina avea frontierele garantate de Anglia si SUA, dar aceste tari n-au miscat un deget când Crimeea a fost recuperat-anexata de Rusia.

Pe vremea lui Ceausescu, diplomatia româneasca reusea lucruri aparent imposibile, dar atunci treburile se faceau nu tipând ci negociind. Iar când facea câte o miscare, România se asigura ca are spatele protejat.

Astazi, nu facem decât sa latram la ursul rusesc convinsi ca nu va indrazni sa darâme gardul in spatele caruia ne ascundem, pentru ca vânatorul ne-a asigurat ca ne va apara cu pusca in cazul in care, dupa ce-l intarâtam pe urs, acesta va incerca sa ne faca arsice.

Problema noastra este ca este foarte posibil ca vânatorul si ursul sa fi negociat, in secret, altceva.

Pe termen lung, Rusia are asigurata supravietuirea economica deoarece dispunde de resurse naturale dupa care tânjeste toata lumea. Pe masura ce petrolul din Orientul Mijlociu se termina iar preturile cresc, extragerea resurselor din Siberia devine profitabila deoarece costurile de productie nu mai sunt prohibitive.

SUA au doua solutii: sa determine o prabusire a Rusiei sau sa negocieze cu ea accesul la resurse.

Prima varianta a fost incercata prin manevrele din Ucraina iar rezultatul nu a fost cel pe care-l asteptau americanii. Probabil ca vor mai insista pe varianta “hard”, dar este foarte posibil sa mearga in paralel si cu varianta “soft”.

Caz in care nu vor avea mustrari de constiinta sa sacrifice tari ca România.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img