Ca in fiecare an, cu ocazia sarbatorilor pascale, Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” din Bacau organizeaza o serie de manifestari, cu menirea de a aduce in fata publicului traditiile si obiceiurile pastrate de-a lungul mileniilor, valorificarea si transmiterea acestora peste generatii.
Joi, 3 aprilie, Muzeul de Istorie, in colaborare cu Decanatul Romano-Catolic Bacau si Asociatia Romano-Catolicilor “Dumitru Martinas“ l-a avut ca invitat pe etnologul iesean, prof. Dr. Ion H.Ciubotaru, de la Institutul de Filologie Româna “A. Philippide” al Academiei Române – Filiala Iasi, care a sustinut conferinta “Ouale de Pasti la români”.
“In viata de zi cu zi practicam multe obiceiuri, dar poate ca nu le stim radacinile, semnificatiile, aceasta conferinta a subliniat faptul ca traditia oualelor de Pasti la români este foarte veche si are origini crestine, face legatura cu Cristos cel mort si inviat.”
Iulian Robu, preot vicar la Biserica Sf. Nicolae Bacau
Conferentiarul Ion H. Ciubotaru, o somitate in domeniu, a studiat peste 40 de ani acest subiect, semnificatiile profunde si importanata oului in cultura româna si universala, amintind de creatia marelui artist Constantin Brâncusi, in care oul este predominant, dar si despre oul colorat.
“Oul alb este expresia vietii pe pamânt, a pamântului insusi si a intregului univers. Oul rosu, afirma unii cercetatori, reprezinta focul, puterea lui purificatoare, iar dupa altii este simbolul sângelui, al vietii, prin urmare viata, dublata de focul purificator, iata, deci, semnificatia oului in cultura mondiala, in cultura crestina.”
Prof. dr. Ion H. Ciubotaru
Dupa conferinta, cei prezenti au avut ocazia sa vizioneze o expozitie cu modele pentru vopsirea oualelor, realizata de elevi ai Colegiului National “George Apostu”, cât si la o aplicatie practica a elevilor de la Scoala “Nicolae Pâslaru” din Casin, care au scris, încondeiat, nacajit si împistrit cu ceara, chisite si vopseluri mai multe oua, invitând si bacauanii sa invete acest mestesug.