Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau, în colaborare cu Decanatul Romano-Catolic Bacau si Asociatia Romano-Catolicilor „Dumitru Martinas” organizeaza joi, 3 aprilie 2014, ora 12,00, la sediul din str. 9 Mai nr. 7, conferinta stiintifica: Ouale de Pasti la români. Prelegerea va fi sustinuta de distinsul etnolog iesean, prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, de la Institutul de Filologie Româna „A. Philippide“ al Academiei Române – Filiala Iasi.
Conferentiarul este un model autentic în etnologia româneasca, un creator de scoala si, în acelasi timp, o personalitate marcanta a culturii românesti contemporane. Este cel care fundamenteaza, teoretic si metodologic, proiectul: Arhiva de Folclor a Moldovei si Bucovinei, coordonându-l totodata. Initiaza si coordoneaza seria de publicatii: Caietele Arhivei de Folclor, demers finalizat prin aparitia a 10 volume (între anii 1979-1991). Este unul dintre autorii Dictionarului Literaturii Române de la origini pîna la 1900 (lucrare publicata în anul 1979 si premiata de Academia Româna) si ai Dictionarului General al Literaturii Române (un proiect al Academiei Române, concretizat în sapte volume publicate între anii 2004-2009).
Dupa 1989 desfasoara si o intensa activitate didactica, predând cursuri de etnografie, etnologie, folclor, metodologie a cercetarii culturii populare etc., la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iasi (Facultatile de Istorie, Litere si Teologie). Între anii 1991-2004, ocupa si functia de director al Centrului Judetean al Creatiei Populare Iasi, calitate în care initiaza colaborari cu institutii similare din Republica Moldova, orientând activitatea acestei institutii în directia promovarii valorilor autentice. Initiaza si coordoneaza proiectul: Tezaurul etno-folcloric din Moldova.
Este autorul unui numar important de volume, studii, articole, recenzii, cronici, note si comentarii consacrate culturii populare traditionale. Mentionam aici doar monumentala monografie: Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, publicata în trei volume (I, 1998; II, 2002; III, 2005), distinsa în anul 2007 cu Premiul „Simion Florea Marian” al Academiei Române si Premio Internazionale di Studi Demoetnoantropologici „Giuseppe Pitrè-Salvatore S. Marino” din Palermo. Editeaza o parte importanta din manuscrisele savantului Petru Caraman (de pretuirea caruia s-a bucurat), deschizând accesul cercetatorilor la o opera etnologica de interes major, dedicându-i acestuia si o remarcabila monografie (Petru Caraman. Destinul carturarului, 2008).
Tema conferintei organizate la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau a constituit si subiectul unei monografii de referinta pe care prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru a publicat-o în anul 2012 – Ouale de Pasti la români.
Prof. dr. Anton Cosa
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.