28 septembrie 2024
CulturăVIDEO: Carnet plastic. Veronica Calin si semnele ei purtatoare ale unei stari...

VIDEO: Carnet plastic. Veronica Calin si semnele ei purtatoare ale unei stari de spirit

O atmosfera de calm si de seninatate respira actuala expozitie semnata de Veronica Calin, deschisa sub titlul “Semne crestine” la Galeria Noua a Filialei Bacau a UAP. Nu este o expozitie solemna, grava, hieratica, asa cum sunt altele cu aceasta tema, ci una calda, aproape familiara, pentru ca artista are intuitia sacralitatii în plina existenta.

De altfel, e greu de crezut ca s-ar putea descrie lumea omului despartita de lumea spirituala, celesta. Cunoscuta ca pictorita, de câtiva ani Veronica Calin a descoperit arta tapiseriei, care a devenit punctul ei forte, în prezent. Ceea ce o atrage la aceasta tehnica este faptul ca lucreaza cu materiale naturale, care-si pastreaza frumusetea si cadura specifice. Cu firul de lâna, netesut, rasucit, împletit, cusut, taiat, brodat, cu pânza, matase, catifea, când alcatuieste expresive colaje textile.



Asa cum sunt cele din expozitia “Semne crestine”, lucrari frumoase, ingenios combinate, purtând sensuri profunde. si numele lor este cât se poate de graitor, Trecere, Ziua, Noaptea, Îngeri-sfetnici ai clipei. Predomina, desigur, în expozitie, simbolul crucii, unul simplu si esential, în centrul ei întâlnindu-se axul ascendent ( metafizicul) cu acela descendent, cel orizontal, al vietii curente, pamântesti.

Admiram compozitia, atent elaborata, armonios construita, dar si virtutile detaliului. si daca te plimbi în cerc în micuta sala a galeriei, cercul fiind o imagine a perfectiunii, a infinitului, a unui univers populat cu forme vizibile, ai senzatia ca esti ocrotit, aparat de spirite rele. si asta nu întâmplator, fiindca Veronica Calin, o idealista impenitenta, crede în virtutile spirituale ale artei si în cele terapeutice.

Poate de aceea, într-o lume plina de singuratati creatoare si de mari orgolii, ea este un om cu prieteni. Este o fire deschisa, luminoasa, binevoitoare, placându-i sa daruiasca din preplinul ei sufletesc. si aceste “Semne crestine”, prefatând marea sarbatoare a Pastelui, sunt ca o ofranda a iubirii pentru semeni. Fiind si poeta, artista a imaginat niste minunate poeme în culori, daruindu-ne momente de gratie si de bucurie curata, care aduc liniste, seninatate, împrimavarând fiinta. .



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img