22 noiembrie 2024
HomeActualitateÎn topul inflației

În topul inflației

Conform punctului de vedere oficial al Băncii Naționale a României, inflația are șanse să scadă, în cel mai bun caz, abia peste doi ani. Și aceasta doar dacă va fi, într-un final, elaborat un set coerent de politici economice și fiscale.
Raportul asupra inflației elaborat în cursul acestei luni de către Banca Națională a României plasează rata inflației la finele lui 2008 la nivelul de 6,6%, cu 0,6 puncte procentuale peste nivelul prognozat în raportul din luna mai. Așa cum susțin specialiștii BNR, revizuirea prognozei privind inflația este rezultatul unor evoluții recente ale principalilor factori de influență, care marchează abateri notabile de la coordonatele proiecției precedente. Este vorba de creșterea economică accelerată din prima parte a anului, precum și de inflația în ceea ce privește combustibilii. Aceste influențe, susțin reprezentanții BNR, nu au cum să fie în totalitate neutralizate de un curs de schimb al leului mai favorabil dinamicii prețurilor de import și de impactul unei recolte anticipate mai bune ca în anii precedenți.

Incertitudinile sporesc inflația



Pentru perioada următoare nu există, practic, nicio șansă de scădere a ratei inflației. Dimpotrivă, incertitudinile privind coerența politicilor macroeconomice în contextul perioadei electorale și tensiunile mereu în creștere de pe piețele internaționale sunt factori decisivi în menținerea unui curs ascendent al inflației. Alți factori care contribuie la acest scenariu deloc optimist țin de continuarea creșterii salariilor disproporționat față de productivitatea muncii, lipsa de coordonare a politicii fiscale și a celei a veniturilor cu politica monetară, deprecierea monedei naționale ca rezultat al șocurilor de pe piețele internaționale, evoluția prețului petrolului etc. O soluție propusă de BNR ține de aplicarea unui set de politici macroeconomice apt să elimine, măcar în mare parte, derapajul inflaționist, chestiune care stă în puterea guvernanților. În cel mai optimist caz, pornind de la situația actuală, oficialii Băncii Naționale sunt de părere că inflația va ajunge să fie repoziționată pe o traiectorie descrescătoare abia începând cu al doilea trimestru al anului 2010. În acest context, inflația prețurilor bunurilor de consum este așteptată să ajungă la 6,6% la finele acestui an. Comparativ cu studiul dedicat inflației în luna mai, rata anuală a inflației este mai ridicată cu 0,6% pentru 2008 și cu 0,7% pentru anul viitor.

Spectrul inflației ne ține departe de stabilitate

Faptul că previziunile inflaționiste nu sunt deloc optimiste nu este de natură să bucure pe nimeni. Având în vedere faptul că o mare parte a populației beneficiază de venituri mediocre, creșterea constantă a ratei inflației prezintă o situație sensibilă, ce este greu de crezut că va putea fi gestionată doar prin mult-anunțata creștere a punctului de pensie. Mai mult, stabilizarea inflației este una dintre cerințele fundamentale pentru o economie funcțională, iar faptul că România dă rateuri constante la acest capitol nu este de natură să atragă, decât cu mare greutate, investitori puternici, apți să contribuie la stabilizarea pieței. Politicile economice și fiscale create în grabă își dezvoltă efectele, contribuind din plin la imaginea, deloc pozitivă, a unui stat cu o fiscalitate greoaie și cu o economie mereu în pragul colapsului. Scris de Emilian Berceanu.



Alte titluri
Alte titluri

Iarna la Slănic Moldova

În inima Carpaților Orientali, stațiunea Slănic Moldova își dezvăluie...

Ultimele știri

spot_img