Luni, 24 martie, se celebreaza Ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei. Aceasta zi reprezinta un bun prilej pentru a informa cetatenii cu privire la aceasta boala, care ramâne un pericol permanent pentru populatie.
Caracterizata printr-o rata înalta a mortalitatii si prin costuri economico-sociale ridicate, tuberculoza, alaturi de malarie si de infectia HIV, constituie unul din obiectivele principale de combatere pe plan mondial.
“Data de 24 martie reprezinta comemorarea zilei în care dr. Robert Koch, în 1882, descoperea agentul patogen al tuberculozei, bacilul care îi poarta numele – bacilul Koch si care a reprezentat primul pas în diagnosticarea si vindecarea tuberculozei”, spune Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau.
Anual se înregistreaza circa zece milioane de cazuri noi de tuberculoza si peste doua milioane de decese, ceea ce face ca TBC-ul sa fie a doua cauza infectioasa de deces din lume, dupa SIDA. Si la aceasta boala România ocupa locul I in UE dupa numarul de cazuri de tuberculoza, peste 34.000 în 2013, dintre care 1.500 cazuri de TBC multidrog-rezistenta, iar anual 1.200 de români pierd lupta cu boala.
În judetul Bacau, la finele anului trecut, in evidentele Spitalului de Pneumoftiziologie Bacau erau 851 de bolnavi de TBC, dintre care 532 erau cazuri noi. Campania de anul acesta se deruleaza sub sloganul “Depisteaza. Trateaza. Vindeca tuberculoza” si urmareste cresterea nivelului de informare si constientizare a populatiei asupra modului de raspândire a bolii si metodelor de diagnostic si tratament.
DSP Bacau, alaturi de Spitalul TBC Bacau va distribui materiale informative catre populatie prin intermediul medicilor de familie, farmacii, prin asistentii medicali si mediatorii sanitari.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.