20 septembrie 2024
ContrasensBatalia pentru resurse si propaganda

Batalia pentru resurse si propaganda

Patru parlamentari ai unuia din partidele din noua coalitie guvernamentala de la Kiev au navalit peste seful televiziunii publice ucrainene, l-au batut si l-au fortat sa-si semneze demisia. In ciuda faptului ca episodul a fost filmat si distribuit pe YouTube, presa centrala româneasca nu a amintit de el.

Pentru ca e deranjant deoarece strica imaginea livrata la comanda cum ca la Kiev a avut loc o revolutie democratica iar noua conducere se orienteaza spre Europa, motiv pentru care tara este supusa agresiunilor Rusiei.



Or, episodul de mai sus sparge aceasta imagine si vine sa reconfirme faptul ca in Ucraina a avut loc un transfer de putere intre un grup politic dispus sa faca afaceri cu rusii si unul care a incheiat târgul cu SUA.

Democratia si proeuropenismul cunt doar de fatada pentru ca la mijloc e vorba de accesul la resurse. Nu ale Ucrainei, pentru ca tara nu are nici gaze si nici petrol suficient, doar le importa masiv din Rusia.

Pe termen scurt, Ucraina este un premiu pentru UE, care va aplica aceeasi strategie ca in celelalte tari din Est: va acapara piata, va elimina concurentii locali si va repatria profiturile. Pe termen lung, insa, de situatie ar dori sa profite SUA, aflata in cautare de resurse.

Niste baze militare americane in Ucraina ar permite “exportul” de democratie in Rusia si, in cele din urma, accesul la rezervele de petrol si gaze din Siberia.

Scenariul poata sa para utopic, dar, de exemplu, si farâmitarea Iugoslaviei parea la fel in 1990. Deocamdata, confruntarea se duce la nivel de mass-media.

Propaganda americana, aliata cu cea europeana, se confrunta cu propaganda rusa.

De partea “Aliatilor”, scenariul este cel clasic: un dictator rau a fost dat jos de revolta populara si inlocuit de democrati. Rusia nu a suportat iar Putin a innebunit subit si vrea sa declanseze al Treilea Razboi Mondial.

De cealalata parte, rusii acuza lovitura de stat de la Kiev si inlocuirea “democratilor” cu un guvern fascist, aratând cu degetul spre SUA si UE pe care le acuza ca manipuleaza marionetele aflate acum la conducerea Ucrainei.

Iar publicul inghite bucuros toate aceste explicatii.

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img