Reprezentantii Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacau si ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Bacau au desfasurat o actiune de prevenire a traficului de persoane, in comuna Sascut.
Tinta actiunii au fost elevii Liceului Tehnologic „Jacques M. Elias”, care, au aflat de la specialisti cum sa nu devina victime ale exploatarii sexuale sau a exploatarii prin munca. Sub sloganul „Recunoaste pericolul si afla cine sunt monstrii”, comisarul Ion Munteanu de la ANITP si maiorul Eduard Cruceanu, din cadrul IJJ Bacau, le-au vorbit liceenilor despre traficul de persoane si delicventa juvenila.
„Rolul nostru este cel de a asigura siguranta publica atât in scoala, cât si in societate. Pentru ca lucrurile sa evolueze asa cum trebuie, in ambele cazuri, trebuie sa ne ghidam dupa niste reguli. Sunteti la vârsta la care puteti fi influentati foarte usor de lucruri sau de oameni care nu sunt de cea mai buna calitate si tocmai de aceea, trebuie sa fiti vigilenti cu persoanele care se arata extrem de binevoitoare, desi nu le cunoasteti.
Astfel de oameni pot avea intentii ascunse, iar odata ce va lasati prinsi in plasa lor, lucrurile se pot termina tragic. Tocmai de aceea, aveti grija ce anturaj va alegeti si cui ii oferiti date care au caracter personal”, le-a spus elevilor mr. Cruceanu.
Racolare pe retelele de socializare
Comisarul Ion Munteanu le-a vorbit copiilor despre racolarile tinerilor pe retelele de socializare si despre videochat, practicat din ce in ce mai des de minore. „Pe retelele de socializare spunem cine suntem, unde mergem, ce facem, cu cine suntem si mai ales unde suntem. Cu alte cuvinte, le oferim informatii importante infractorilor, iar acestia pot actiona ca atare. Trebuie sa cernem lucrurile si sa vedem ce este bine sa spunem si ce nu.
Multi se folosesc de datele postate pe retelele de socializare si iar consecintele actelor de marire pot fi neplacute”, a declarat cms. Munteanu. El a subliniat faptul ca din ce in ce mai multe fete din mediul rural fac videochat de acasa, incurajate fiind chiar de familie.
„Poate sunteti prea tinere acum si nu constientizati, insa, videochat-ul lasa amprente toata viata asupra persoanei. La un moment dat, poate veti dori sa evoluati, sa ocupati o functie importanta, veti deveni parinti la rândul vostru si atunci este posibil sa vi se naruie visurile din cauza trecutului nefavorabil”, a adaugat comisarul.
Amuzati pe alocuri de exemplele date de specialisti, elevii au declarat ca doresc sa participe mai des la astfel de intâlniri.
„Aflam lucruri utile pe care poate nu le invatam la ora de dirigentie. Acum stiu ca poate fi periculos sa-mi dau datele care au caracter personal si ca nu este tocmai indicat sa ma duc neinsotita la o intâlnire cu o persoana pe care nu o cunosc”, a declarat Roxana Danila.
Imbucurator este faptul ca elevii au demonstrat ca au notiunea traficului de persoane si a exploatarii sexuale sau prin munca. „Am mai auzit cazuri in care consateni de-ai mei au luat tepe prin strainatate, insa, nu constientizam ca au fost victime ale exploatarii prin munca. E drept ca suntem tineri, vulnerabili si supusi greselilor, insa, cred ca astea se intâmpla pentru ca nu discutam acasa astfel de lucruri”, a spus Alexandra Patrascanu.