Daca adaptam la lumea bursei una dintre regulile de baza care se invata la toate cursurile de management putem spune: aUn grafic este mai sugestiv decat o mie de cuvinte”. Desigur ca adeptii analizei tehnice sunt 100% de acord cu cele de mai sus, iar oricum, la polemici pe seama acestui subiect nu ma astept din partea nimanui. Totusi de cele mai multe ori valoarea graficelor nu trebuie absolutizata, iar cel putin deciziile investitionale – mai ales cele pe termen lung -, nu trebuiesc luate doar pe baza analizei tehnice (simplificat spus a graficelor), ci in special pe baza analizei fundamentale.
Judecand pe termen scurt, la nivelul lunilor si nu al anilor, putem observa ca atat analiza fundamentala, cat mai ales analiza tehnica nu sunt unelte infailibile. Concret, deprecierile ala gramada” la care am asistat nu se justifica fundamental in numeroase cazuri ale unor societati care au rezultate si mai ales perspective bune. Nici din punct de vedere tehnic multe dintre evolutiile recente nu se justifica. Un exemplu concret este SSIF Broker Cluj (BRK), al carui grafic nu este de loc conform cu teoria analizei tehnice (in sensul ca cel putin un rebound tehnic ar fi fost de asteptat sa se produca).
Inadecvarea – cel putin temporara – a principalelor doua instrumente de analiza investitionala la situatia bursiera romaneasca actuala nu trebuie insa nicidecum sa conduca la o atitudine de resemnare, precum cea a ciobanului mioritic. Daca-mi este permisa o paranteza extrabursiera, vreau sa spun ca eu as inlocui in manualele elevilor mult prea celebra balada Miorita cu alt text – desigur cat mai valoros din punct de vedere literar -, dar care sa le insufle elevilor ideea de a cauta solutii la probleme, si de a fi mereu proactivi. Iar daca valoarea artistica a baladei o face de neinlocuit, cel putin i-as atasa urmatoarea nota explicativa, (precum avertismentele de pe pachetele de tigari): aNu procedati precum ciobanul moldovean. Acesta este doar un personaj imaginar!”
Revenind la bursa, o abordare rezonabila, valabila oricand, inclusiv in momentele de criza, s-ar putea baza pe urmatoarele reguli:
1) Nu te lasa nicicand coplesit de emotii (nici emotiile pozitive nu sunt benefice, cat despre panica sigur ca nu mai trebuie sa amintesc ca aceasta este principalul dusman al investitorului.)
2) Actioneaza conform cu propriul orizont de timp (concret, un investitor pe termen lung ar putea in aceste momente sa intre usor la cumparare, caci probabilitatea ca pretul SIF2 – de exemplu – sa fie semnificativ mai mare peste doi ani decat acum este extrem de ridicata, chiar daca exista si riscul ca pe termen scurt sa mai asistam la alte scaderi.
3) aIntreaba un prieten” – cu alte cuvinte informeaza-te din cat mai multe surse credibile: mass-media, brokeri, analisti etc.
4) Actioneaza numai ca urmare a unei hotarari proprii, iar daca totusi este vorba de un sfat al altcuiva, urmeaza-l doar daca i-ai inteles 100% premisele si mai ales iti asumi si un eventual rezultat nedorit.
5) Foloseste cat mai multe unelte disponibile in procesul premergator luarii unei decizii.
6) Pentru speculatori, dar si investitorii pe termen scurt, folosirea cel putin mentala a ordinelor de tip STOP-LOSS este obligatorie. Aceasta inseamna ca inaintea oricarei cumparari sa-ti prestabilesti, cel putin mental, o pierdere maxima admisibila – 15% de exemplu. Aceasta regula este mult mai flexibila insa in cazul investitorilor pe termen lung.
7) Tine un jurnal cat mai detaliat, in care sa notezi nu doar tranzactiile facute, ci si motivatia fiecarei actiuni. Mai ales in cazurile in care evolutia viitoare nu ti-a validat rationamentul, noteaza cat mai amanuntit ce s-a intamplat, ce evenimente neprevazute au survenit intre timp, etc.
8) Periodic reevalueaza-ti portofoliul dar si strategia investitionala, mai ales dupa schimbari majore ale contextului global.
Ce este totusi de facut, mai ales in conditiile in care atat analiza tehnica, cat si analiza fundamentala, par sa nu functioneze optim, asa cum am aratat la inceputul acestui articol? Solutia este respectarea unor reguli, precum cele de mai sus. Un set minimal ar fi format din regulile 1) si 5). Cel mai important este asadar sa nu fii coplesit de emotii ( 1), dar si sa folosesti cat mai multe unelte ca suport decizional (5). Astfel, chiar in momentele in care doua unelte principale: AT si AF sunt lasate deoparte, cu siguranta ca altele vor putea fi de un real ajutor. De exemplu aproverbele bursiere”. Dintre multitudinea zicerilor intelepte existente, foarte potrivite cu actualele momente mi se par urmatoarele: anu incerca sa prinzi un cutit in cadere”, anu incerca sa ghicesti un minim” in combinatie cu anu ravnesc la capetele osului, imi e suficient mijlocul sau”. Totusi cei ce cumpara in aceste momente, desi risca, s-ar putea sa prinda chiar osul intreg.
Investitii profitabile tuturor!
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, la tel 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra et. 6.
Scris de alexandru.finaru
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.