Retrocedarea unei bucăți de teren chiar în curtea Muzeului de Artă din Bacău lasă instituția de cultură fără alee de intrare pentru vizitatori.
Imobilul de 8 etaje pentru care Primăria a eliberat autorizație de construcție în curtea Muzeului de Artă transformă instituția de cultură băcăuană într-una unică în lume. Ea nu va avea nicio cale de acces pentru cei care vor să-i treacă pragul decât dacă noul proprietar al curții muzeului va accepta să lase o bucățică din suprafața pe care a cumpărat-o. Muzeul a rămas nu doar fără aleea de intrare, ci și fără lucrările lui George Zărnescu pe care le avea în custodie și care erau expuse în curte. Primii care au dispărut din fostul perimetru al Muzeului de Artă au fost arborii. „Au venit muncitorii cu drujbe și au tăiat toți copacii pentru că urmează să se apuce de lucrările de construcție. Problema care ne pune într-o mare dificultate este cea legată de calea de acces. Terenul revendicat trece chiar prin fața treptelor muzeului, acolo unde era până acum aleea noastră de acces. Dacă actualul proprietar nu va fi de acord să ne lase totuși o cale de acces, vom fi puși într-o situație imposibilă”, ne-a declarat Geta Barbu, director al Muzeului de Artă. După doborârea copacilor de pe cei 756 de metri pătrați, deveniți proprietate particulară în urmă cu fix un an, a venit rândul celor patru lucrări ale artistului plastic George Zărnescu. „Lucrările au fost decupate de pe socluri de aceiași muncitori și urmează să fie transportate în Parcul Catedralei. Lucrările au fost în custodia noastră, dar proprietarul și-a dat acceptul ca ele să fie mutate. El trebuie să urmărească dacă acestea nu vor fi deteriorate pe perioada transportării lor”, a mai spus directoarea Barbu. Artistul George Zărnescu spune că știa de mutarea lucrărilor sale, că și-a dat acceptul, dar numai cu o condiție. „Lucrările din curtea Muzeului de Artă au fost făcute pentru Viorica Filimon. Sunt proprietatea ei, dar este nevoie și de acceptul meu pentru ca ele să fie expuse în altă parte. Am fost de acord cu mutarea lor în Parcul Catedralei, însă doar dacă ele nu vor fi deteriorate, atât pe timpul transportului, cât și pe cel al expunerii”, ne-a declarat artistul George Zărnescu. Disparițiile de pe terenul retrocedat acum un an nu se rezumă doar la copacii și lucrările de artă din curte. Dacă pe autorizația de construcție eliberată de Primăria Bacău era consemnată construcția unui imobil cu opt etaje, acum, pe plăcuța de identificare a șantierului apar numai două nivele. Acestea vor adăposti spații destinate birourilor.
Curtea muzeului, revendicată din 2001
Situația ciudată în care a ajuns Muzeul de Artă este cauza directă a faptului că instituția de cultură a fost ridicată de comuniști pe un fost teren proprietate privată. În anul 2001, fostul proprietar, Marcel Schvartz, a revendicat 756 de metri pătrați pe vechiul amplasament. Acesta era chiar în curtea actualului Muzeu de Artă. Traseul cererii de retrocedare a fostului proprietar a fost alambicat. Timp de șase ani, aceasta a circulat de la Prefectură la Primăria Bacău și de la primărie la Consiliul Județean (CJ). Abia acum un an, după ce toate actele fostului proprietar au ajuns la CJ, comisia de retrocedări l-a repus în posesie pe Marcel Schvartz. Doar că cei 756 de metri pătrați din curtea muzeului și-au schimbat rapid proprietarul. Bucata de teren care a lăsat muzeul fără alee de acces pentru angajații și vizitatorii săi a fost cumpărată de Dumitru Popa (este vorba doar de o coincidență de nume cu cel al fostului secretar al municipiului, n.r.). Acesta a obținut autorizație de la Primărie pentru construirea de birouri într-un imobil de opt nivele. Rămâne de văzut dacă proprietarul imobilului ce va răsări în grădina Muzeului de Artă va lăsa totuși acestuia o posibilitate ca vizitatorii să-i mai poată trece pragul. Scris de Cezara Duță.