Numai anul trecut, din cele 303 accidente grave, peste 20 la suta au fost produse de soferii incepatori. Si in acest an statisticile sunt la fel de sumbre. Ultimul astfel de accident s-a petrecut in urma cu o saptamana, la iesirea din Nicolae Balcescu. Un pusti de 18 ani, care avea permis de conducere de la 1 iulie, s-a urcat la volanul unui Logan si… si-a omorat prietenul, de 16 ani. Cosmin D. nu a adaptat viteza intr-o curba, a intrat pe contrasens si s-a izbit de o autoutilitara Fiat. Vasile S., baiatul de 16 ani, a suferit un soc traumatic, iar dupa cateva ore a murit. Un baietel de numai 7 ani a fost si el omorat pe loc de o masina, la inceputul lunii iunie. Soferul avea doar 21 de ani. Un alt carnagiu s-a produs la Sascut, la inceputul acestui an. In accident au murit trei oameni. Soferul, Alin A., de 19 ani, era posesor de permis de conducere de numai cateva luni. El nu a acordat prioritate in depasire si a intrat intr-un autotren ce tracta si o remorca. In urma impactului, masina implicata in accident a fost proiectata intr-un autocar turcesc, care se deplasa din sens opus. Pasagerii din masina au decedat pe loc. Alin A. a decedat in drum spre spital.
Lipsa de experienta si-a spus cuvantul
Cele mai multe accidente s-au produs in mediul rural, dar si in afara localitatilor. Municipiul Bacau, precum si comunele Birsanesti, N. Balcescu, Cleja, Sascut si Bogdan Voda sunt in fruntea topului. aPractic, astfel de accidente, produse de soferii incepatori, s-au dublat fata de anii trecuti, iar printre principalii vinovati sunt si cei care abia s-au urcat la volan”, a explicat un ofiter de la Politia Rutiera. Numai pe drumurile nationale care tranziteaza judetul au fost in acest an peste 15 accidente grave. In urma acestora, 10 persoane si-au pierdut viata, iar alte 15 au fost ranite grav.
Obligatoriu: respectarea regulilor de circulatie
In ultimul an, au mai spus politistii, din cele 170 de accidente rutiere grave, 40 au fost inregistrate din cauza soferilor incepatori. aAtragem atentia soferilor incepatori ca au obligatia de a purta pe parbrizul masinii semnul distinctiv, a precizat si subinsp. Narcisa Butnaru, ofiter de presa la Inspectoratul de Politie. Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autoturismele ai caror conducatori auto au mai putin de un an de practica de condus este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria de vehicul din care face parte. Din statisticile noastre am constatat ca principala cauza generatoare a evenimentelor rutiere in care sunt implicati soferi incepatori este neadaptarea vitezei la conditiile de trafic si de drum si efectuarea unor depasiri neregulamentare”.Scris de R.Neagu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.