19 septembrie 2024
ActualitateInvazie de vulpi turbate / Veterinarii au gasit rabie si la vaci...

Invazie de vulpi turbate / Veterinarii au gasit rabie si la vaci si oi

La inceputul acestei saptamani, trei vulpi turbate au fost prinse in localitatea Darmanesti. Una dintre ele s-a incaierat cu un caine din gospodarie. Veterinarii sunt ingrijorati de numarul mare de salbaticiuni bolnave. Vaccinarea facuta la inceputul acestei luni pare sa nu fi avut efect.

Tot mai multe vulpi turbate au inceput sa dea iama prin localitatile din judetul Bacau. Medicii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) sunt cu adevarat ingrijorati de acest fenomen, salbaticiunile cu rabie constituind un real pericol pentru populatie si animalele domestice din gospodarii. aZilele trecute trei vulpi au intrat in gospodariile unor cetateni din Darmanesti. In urma analizelor de laborator s-a stabilit ca vulpile aveau rabie. Va trebui sa luam masuri speciale pentru ca una dintre vulpi s-a incaierat cu un caine, iar acesta a preluat virusul”, ne-a declarat Vasile Zaharia, directorul DSVSA Bacau. In situatia data, satenii sunt obligati sa mearga la Centrul Antirabic pentru a fi vaccinati. De asemenea, si animalele domestice din Darmanesti trebuie vaccinate si tinute sub observatie timp indelungat.



Rabie la vaci si oi

Invazia de vulpi turbate de la inceputul acestui an este neobisnuita, tinand cont de faptul ca vaccinarea s-a facut la timp. aDe la inceputul acestui an s-au confirmat 33 de focare de rabie in judet. Majoritatea au fost la vulpe, dar virusul s-a transmis si la caini, bovine si chiar ovine”, spune directorul Zaharia. Pana acum au intrat in carantina localitatile Racova, Sascut, Pancesti, Itesti, Bratila, Helegiu, Poduri, Horgesti, Margineni, Zemes, Glavanesti, Luizi Calugara, Blagesti, Barsanesti, Dofteana, Orbeni, Rachitoasa, Hemeiusi, Strugari, Oituz, Tirgu Ocna, Colonesti, Bacau, Saucesti, Urechesti si Livezi. Dupa masurile de rigoare luate de veterinari si vaccinarile antirabice la speciile respective, in momentul actual mai sunt monitorizate 22 de focare, toate in mediul silvatic. aCazul de la Darmanesti presupune o atentie deosebita din partea noastra pentru ca virusul s-a transmis si la un animal domestic”, mai spune directorul DSVSA Bacau. Luna viitoare se vor organiza mai multe vanatori pentru a sti in ce masura vaccinul antirabic administrat vulpilor si-a facut efectul.Scris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img