20 septembrie 2024
ActualitateNe-am lins pe bot de miere! / Faliment în apicultură din cauza...

Ne-am lins pe bot de miere! / Faliment în apicultură din cauza paduchilor

Epidemie de varroa în județ. Apicultorii din 12 localități au rămas cu stupii goi, după ce albinele au fost decimate de păduchi. Stupării se plâng că încetul cu încetul o să ajungă la sapă de lemn.

Până în momentul de față sunt declarate 12 focare cu varroa la Comănești, Vultureni, Ștefan cel Mare, Valea Seacă, Răchitoasa, Gura Văii, Filipești, Bacău, Izvorul Berheciului. “Varroa este o parazitoză, un fel de păduche. Acesta mănâncă aripile albinei. În cazul celor 12 focare s-a intervenit imediat cu tratamente specifice”, explică dr. Sorin Ivanciu, directorul adjunct al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău. Pierderile sunt mari pentru stupării afectați, mai ales că unii dintre ei nu pot obține despăgubiri. “Din 75 de familii de albine, 33 au murit din cauza varrozei. Am făcut tratament în primăvară, dar văd că acesta nu a dat roade. Noi suntem înscriși în programul BIO și cred că tratamentul a fost ceva mai slab”, ne spune Cornelia Maxim, unul din apicultorii din Răchitoasa.



Păduchii, seceta și transportul pun afacerile pe chituci

Varroa a făcut prăpăd și anul trecut în județ. “În 2007 am pierdut 50 de familii din 200. E de ajuns ca un păduche să ajungă în stup ca să facă ravagii. Tratamente am făcut, dar cu toate acestea nu am scăpat de necaz. Despăgubiri nu am primit, pentru că nu am știut de procedura de acordare a acestora”, ne spune Adrian Banu, un apicultor din comuna Secuieni. Stupării se plâng că varroa nu este singurul dușman al lor. “E muncă multă la stupină și cheltuieli la fel de mari. Nu poți să ții stupii într-o zonă, pentru că îi ții degeaba. Ca să obții miere multă și de calitate trebuie să mergi cu albinele în zonele melifere recunoscute. Soțul meu a plecat în primăvară cu stupii în Galați și numai transportul până acolo ne-a costat 11 milioane lei vechi. Numai dus! Acum e plecat cu stupii în Brăila, la floarea-soarelui. Ca să ajungă acolo a plătit alte 12 milioane. Apoi e greu și cu desfacerea mierii. Eu personal nu pot să stau pe piață cu ea. Găsesc clienți prin sat și până la urmă o dau!”, spune și Fizi Pascu, din Agăș. Cu toate acestea, apicultorii nu renunță la albine. Ei recunosc că în pofida dificultăților de orice natură, încă nu ies în pierdere.

Scris de Lili Adochiței



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img