24 octombrie 2024
ActualitateOfensiva impotriva toxiinfectiilor alimentare Veterinarii vor fi cu ochii pe comercianti...

Ofensiva impotriva toxiinfectiilor alimentare Veterinarii vor fi cu ochii pe comercianti

Incepand de astazi, inspectorii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) desfasoara o ampla campanie pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare in perioada sarbatorilor de iarna.

aAvand in vedere consumul traditional al carnii de porc in aceasta perioada, se va intocmi un program saptamanal de control a unitatilor care produc, proceseaza si comercializeaza carne de porc (unitati de taiere, fabrici si ateliere de preparate din carne, carmangerii, macelarii), precum si unitati de alimentatie publica (cantine, pensiuni agroturistice, laboratoare de cofetarie-patiserie, restaurante, terase, bufete de incinta) si piete agroalimentare in care se valorifica produse alimentare de origine animala”, precizeaza dr. Gheorghita Vlad, seful Biroului pentru Ingiena si Sanatate Publica Veterinara din cadrul DSVSA Bacau. Pana la Sarbatori, veterinarii care fac examene trichineloscopice au un program special. Ei lucreaza zilnic intre orele 8.00 -18.00, iar duminica si de sarbatorile legale intre 8.00 – 13.00. La fiecare circumscriptie sanitar veterinara se vor afisa programul vizibil precum si numele persoanelor care efectueaza examenele trichineloscopice. Totodata, cetatenii vor fi informati ca au obligatia sa predea marcile auriculare de la animalele taiate.



Gospodariile vor fi verificate prin sondaj

Tot in aceasta perioada, veterinarii se vor axa in mod special pe verificarea stocurilor de produse alimentare din depozite si certificarea produselor care corespund din punctul de vedere al calitatii si sigurantei. De asemenea, vor confisca loturile de produse care nu realizeaza cerintele de siguranta pentru alimente. „Vom face si o informare a populatiei pentru ca aceasta sa se aprovizioneze cu carne si alte produse de origine animala (in mod special carnea de porc) numai din piete agroalimentare si alte obiective autorizate sanitar veterinar, pentru evitarea achizitiionarii de produse alimentare de origine animala neexpertizate si necertificate in conditiile legii. Bacauanii trebuie sa stie ca se interzice taierea de animale in scopul comercializarii carnii sau produselor rezultate pentru consum public in alte locuri sau alte spatii decat cele autorizate sanitar veterinar”, mai spune doctorul Vlad. Spre deosebire de alti ani, in aceasta luna veterinarii vor verifica prin sondaj modul in care sunt respectate conditiile privind bunastarea animalelor in gospodariile populatiei. Tot ei vor actualiza baza de date a numerelor matricole a suinelor taiate si predarea marcilor la Biroul de identificare si inregistrare a animalelor.
Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img