20 septembrie 2024
ActualitateAsistentii prefera Irlanda / Spitalele au sute de posturi neocupate

Asistentii prefera Irlanda / Spitalele au sute de posturi neocupate

Autoritatea de Sanatate Publica a inventariat, la cererea Ministerului Sanatatii Publice, asistentii incadrati in spitale si a stabilit un necesar. Spitalele au un deficit de peste 800 de asistenti. La concursuri nu se prezinta nici macar un candidat pe un loc, in ciuda majorarilor salariale din acest an. Pe de alta parte, spitalele nu pot incadra cati asistenti au nevoie, fiindca nu au bani sa-i plateasca.

In spitalele publice si la Ambulanta sunt incadrati 1.903 asistenti. “Pe baza datelor transmise de la spitale, rezulta un necesar la nivel de judet de 812 asistenti, a declarat Adam Jofa, sef Resurse umane la ASP. Necesarul se stabileste in functie de numarul de paturi si specificul sectiilor. Ministerul a facut acest inventar deoarece se intentioneaza o revigorare a scolilor post-liceale de asistenti medicali “. Deficitul se observa la nivelul tuturor specialitatilor.



Concurenta slaba la concursuri

Anul acesta, numai in Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) au intrat in concediu fara plata peste 80 de asistente medicale, motivul fiind plecarea la munca in strainatate. Migrarea halatelor albe in tarile Uniunii Europene se resimte continuu la SJU. Prin urmare, conducerea spitalului este nevoita sa organizeze cel putin o data pe luna concurs pentru ocuparea posturilor ramase libere. Numai ca, din pacate, aproape mereu se prezinta un numar egal sau chiar mai mic de concurenti decat cel al posturilor. La sfarsitul lunii mai, de exemplu, a avut loc un concurs pentru patru posturi de asistent in sectia Neonatologie si alte doua, la Anestezie-Terapie Intensiva (ATI). Aceste locuri de munca au fost ofertate de mai multe ori, dar de fiecare data nu s-a batut nimeni pentru a le castiga. Si in mai concurenta a fost slaba. Pentru ATI nu s-a inscris nimeni iar pentru Neonatologie, doar un candidat. Concursul pentru aceste posturi si altele a fost repetat la sfarsitul lunii iunie. Asa cum era de asteptat, si de aceasta data pentru posturile de asistent medical din mai toate sectiile nu a fost concurenta ori chiar nu s-a inscris nimeni la concurs.

Au dat Italia pe Irlanda

In urma cu 3 zile a avut loc un concurs la Spitalul Municipal Onesti, pentru ocuparea a 6 posturi de asistent. S-au prezentat doar 5 candidati. “De unde sa alegi?”, se intreaba dr. Iuliu Ionas, directorul medical al spitalului. “Avem in Onesti filiala unei scoli post-liceale din Bucuresti. Absolventi ar fi, dar nu se prezinta la concurs. Daca se incadreaza, lucreaza o perioada, pentru experienta, si pleaca in strainatate. Acum nu mai aleg Italia, ci Irlanda, unde se plateste mai bine. Pe de alta parte, ne bucuram ca unii dintre asistentii cu vechime au familie, copii, si nu intentioneaza sa plece in alta tara la munca”.

Nu au bani de salarii

Alte spitale se feresc sa scoata la concurs posturi de asistent medical, chiar daca aceasta s-ar impune, dupa normative. Spitalul Comanesti are un deficit de 126 de asistenti. Managerul unitatii, dr. Laurian Jurca, sustine ca nu este criza. “Ne descurcam asa. Normativul este una, iar finantarea este alta. Daca angajezi oameni, trebuie sa ii platesti”. Aceeasi situatie se intalneste si la Spitalul Buhusi, care duce lipsa de 26 de asistenti, pe care insa nu i-ar putea plati. Un asistent cu vechime maxima poate ajunge la un salariu de 3000 lei. In unele sectii sporurile au crescut pana la suta la suta. In lunile viitoare, chiar daca asistentii ar bate la portile spitalelor, atrasi de salarii, ar putea fi refuzati. “Acordarea majorarilor salariale din acest an si a sporurilor prevazute pentru asistenti reprezinta un mare efort financiar pentru spitale”, a explicat seful de resurse umane de la ASP. Asistentii incadrati sunt astfel nevoiti sa se ocupe de mult mai multi pacienti decat prevad normele. Calitatea actului medical sufera, oricat se incearca negarea acestei realitati. Scris de Doina Mincu, Elena Tintaru



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img