20 septembrie 2024
ActualitatePierderi de apa enorme

Pierderi de apa enorme

Reteaua de distributie trebuie inlocuita in totalitate

Peste 30 la suta din apa pompata in retea nu mai ajunge la consumatori. Cea mai mare cantitate de apa se pierde in reteaua de distributie a municipiului Bacau, care este ciuruita. Sunt, insa, si multe cazuri de furturi de apa din retea.



Din cantitatea de apa care se distribuie populatiei Romaniei o mare parte se pierde. Practic, 40,9 la suta din ceea ce se pompeaza in retelele de distributie nu mai ajung la consumator. La nivelul municipiilor si oraselor, situatia este si mai ingrijoratoare. Pierderile se ridica la 44 la suta din cantitatea livrata. In ce priveste municipiul Bacau, nici aici lucrurile nu stau altfel. aSi la noi pierderile sunt foarte mari, se apropie de cele de la nivelul tarii, ne-a declarat Adrian Craiovan, directorul Regiei Autonome de Gospodarie Comunala (RAGC) Bacau. Pompam in retea 1.200.000 mc pe luna si abia vindem 840.000-850.000 mc”. Dar in ultimii ani, si consumul a scazut dramatic. Prin 1995, cand programul de furnizare in municipiul Bacau era fractionat, respectiv se livra apa dimineata si seara, cateva ore, iar facturarea era in sistem pausal, pentru ca distributia nu era contorizata, RAGC reusea sa vanda 2.400.000 mc pe luna. Numai Fabrica de Bere consuma lunar 140.000-150.000 mc. aIntre timp au disparut multe unitati, altele si-au facut sursa proprie de apa, astfel ca am ajuns sa nu mai avem cui sa-i furnizam, ne spune directorul RAGC. Pe de alta parte, sunt multe familii necajite, care fac economie la sange. Se spala in aceeasi apa in cada si cate trei persoane dupa care o folosesc pentru WC”.

Toate conductele sunt ciuruite

Cauzele pierderii unei insemnate cantitati de apa din cea livrata nu sunt greu de ghicit. La baza acestei situatii sta uzura avansata a conductelor si instalatiilor de apa rece. In municipiul Bacau, daca reteaua nu ar fi veche, colmatata, un astfel de fenomen nu ar fi posibil. Bacaul are 180 de kilometri de retea, cu diametre intre 150 si 800 de milimetri. Din aceasta 48 kilometri o reprezinta conducta de aductiune de la Poiana Uzului, restul de peste 130 kilometri fiind, de fapt, reteaua propriu-zisa a orasului. Cea mai mare parte din aceasta are o vechime de peste 45 de ani, este corodata, astfel ca a devenit un veritabil ciur prin care apa se infiltreaza in pamant. Inlocuirea conductei de aductiune este prevazuta si se va realiza prin finantare BERD, in cadrul unui program ISPA mai amplu initiat si derulat de RAGC. Raman, insa, de schimbat peste 130 de kilometri din reteaua de distributie a municipiului. Din aceasta s-au inlocuit portiuni extrem de reduse doar atunci cand a aparut o avarie ori s-a construit sau reabilitat o strada. aCeea ce se face sunt strazi mici, mai spune directorul RAGC Bacau. Ar trebui inlocuiti macar 10 kilometri de conducta pe an de la bugetul local. Practic, trebuie schimbati toti cei 180 de kilometri de conducta”.

Furtul de apa este in floare

Dar in pierderile mari de apa se regasesc si furturile. Nu putine la numar sunt cazurile de racord clandestin la reteaua de apa, depistate de catre RAGC. aSunt multe bransamente ilegale, sustine directorul RAGC. Am gasit la case din cartierele Izvoare, Letea, CFR, Serbanesti, Gheraiesti, Republicii si altele. Am depistat oameni cu greutate, care au piscina si care declarau ca ei au sursa proprie de apa, dar, in realitate, o luau din retea. Si la blocuri avem multe cazuri de frauda. Unii inseala cu magneti pusi la apometre, cu montarea invers a acestora pentru a putea sa dea indexul inapoi, cu racorduri flexibile la masina de spalat. Toata cantitatea pe care ei o sustrag astfel inregistrarii, este suportata de locatarii corecti”. Cei depistati cu asemenea matrapazlacuri erau obligati inainte sa plateasca de zece ori consumul pe anul respectiv. Acum ei risca dosar penal sau amenzi, dar aplicarea acestora este mult mai complicata. RAGC trebuie sa probeze cu martori din partea primariei localitatii respective si a politiei.
Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img