28 octombrie 2024
ActualitateNu exista garantie suta la suta! "Orice transfuzie implica un anume risc"...

Nu exista garantie suta la suta! „Orice transfuzie implica un anume risc”

Cazul pacientului de la Slatina care ar fi primit, prin transfuzie, sânge infectat cu virusul hepatitei B a semanat teama in sufletele multor cititori ai ziarului nostru. Nu putini se intreaba, cu ingrijorare, daca, in eventualitatea in care ar avea nevoie de transfuzie, pot fi siguri ca sângele de care ar beneficia este sanatos. O asemenea intrebare i-am adresat-o si noi medicului de laborator Aurelian Ghimis, directorul Centrului Judetean de Transfuzie Sanguina (CJTS) Bacau.

„Transfuzia este un act medical care implica un anume risc. Garantie suta la suta nu-ti poate da nimeni. La fiecare donare, sângele este testat, dar daca donatorul a contractat virusul cu o zi ori chiar cu o saptamâna inainte, rezultatul nu va fi pozitiv. Si aceasta pentru ca donatorul se afla in asa-numita <>, perioada in care organismul lui nu a inceput sa reactioneze, sa dezvolte anticorpi prin care se pune in evidenta prezenta virusului”, ne-a declarat dr. Aurelian Ghimis.



Aceasta perioada in care virusul nu poate fi depistat variaza in functie de natura lui (HIV, hepatitic B si C, sifilis etc.). „Fereastra serologica” sau imunologica se intinde de la câteva saptamâni la câteva luni de la infectare. In infectia HIV, „fereastra” variaza intre 6 si 12 saptamâni, arata dr.Valerica Ciobanu, seful sectiei Boli Infectioase Adulti din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta.

„Organismul raspunde la infectie prin dezvoltarea anticorpilor specifici. Acestia arata ca virusul este prezent in corp. In perioada de <> anticorpii nu au aparut inca, de aceea exista riscul ca in acest interval de timp sa nu fie depistat virusul”, ne-a declarat dr.Valerica Ciobanu.

Un asemenea risc exista oriunde in lume, mai spun medicii. Tocmai de aceea, daca pacientul este constient, inainte de a fi transfuzat, semneaza ca este de acord cu aceasta. De asemenea, in orice tara avansata, persoana care a beneficiat de transfuzie de sânge va face dupa 6 luni un set de analize de laborator, pentru a vedea daca nu a fost infectata cu vreun virus. Dar trebuie sa mai spunem ca la toate centrele din România, deci si in cel din Bacau, la fiecare donare, sângele este testat, fara nicio exceptie, pentru depistarea virusurilor de hepatita B si C, HIV, sifilis, HTLV (un virus care provoaca leucemie) etc. La analizele de laborator se utilizeaza reactivi atestati si truse omologate, de cea mai buna calitate.

Procedura de testare sânge respecta intocmai normele europene. Dupa finalizarea analizelor, daca sângele este bun, pe punga in care a fost recoltat se pune eticheta de „validat”, ceea ce inseamna ca poate fi utilizat. In fiecare luna sunt depistate si cazuri de persoane infectate. Sângele donat de ele este rebutat, deci distrus.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img