15 noiembrie 2024

Finantele nu mai blocheaza conturile fara a avertiza inainte

Nu au fost deloc putine cazurile in care bacauanii s-au trezit fara niciun ban in cont. Situatia, legala, de altfel, se datora interventiei Fiscului care bloca pur si simplu conturile celor cu restante la stat, insa fara a le trimite in prealabil o somatie.

Aceste episoade nu se vor mai intâmpla de acum incolo, poprirea conturilor bancare facându-se concomitent cu trimiterea somatiilor catre debitori. Masura este prevazuta de OUG 8/2014, publicata la sfârsitul lunii trecute, care modifica normele legate de popriri din Codul de procedura fiscala. “Pentru stingerea creantelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmariti prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin. (5) aplicându-se in mod corespunzator.



In acest caz, prin exceptie de la art. 145 alin. (1), poprirea nu poate fi infiintata inainte de implinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicarii somatiei”, se precizeaza in normativ. Astfel, autoritatile fiscale face vor face poprirea, ca si în cazul sechestrului, abia dupa 30 de zile de la emiterea somatiei, in acest fel putându-se rezolva eventualele erori ce ar putea sa apara in sistem. Pâna la aparitia normativului, mai intâi erau blocate conturile si dupa aceea contribuabilii erau instiintati de Fisc.

“M-am trezit ca din contul atasat salariului mi-au fost blocati de banca spre a fi retinuti de stat 720 de lei. Si asta fara ca Finantele sa ma fi avertizat inainte de aceasta masura. Nici cei de la banca nu au stiut, initial, ce sa imi raspunda. Abia dupa o saptamâna mi s-a confirmat ca era vorba despre contributia la fondul de sanatate ce mi s-ar fi calculat la veniturile ce le realizasem prin 2008-2009 din asigurari”, spune Liliana R., detinatoarea unui PFI.

In baza vechilor norme, Finantele ii instiintau pe contribuabilii cu datorii de masura retinerii, trimitând, totdata, adresa de infiintare a popririi la bancile la care erau deschise conturile debitorilor.

Din pacate, numeroase era situatiile in care somatia nici macar nu ajungea la destinatar, asta si pentru ca legislatia fiscala nu prevedea pâna acum un termen pentru comunicarea popririi. Mai mult, au existat si cazuri când au fost retinute sume mult mai mari decât datoria contribuabilului, în principal prin poprirea mai multor conturi simultan.

Din pacate, insa, statul nici macar nu se sinchisea sa restituie sumele retinute abuziv, cu toate ca legea prevedea ca in astfel de situatii banii trebuie returnati in maximum 5 zile, inclusiv o dobânda, daca era depasit acest termen. Potrivit Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Bacau, in 2013, au fost emise aproape 23.700 de popriri pe conturile bancare ale contribuabililor pentru suma de 162 milioane de lei, demers in urma caruia au fost incasate peste 51 milioane de lei.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014