18 decembrie 2024

Trofeele familiei Ceausescu sunt scoase la licitatie

6 martie. Expozitia „Epoca de Aur” de la Artmark propune colectionarilor 100 de loturi care prezinta amintiri din trecutul recent al poporului român. Unul dintre cele mai valoroase a apartinut lui Gheorghe Pana, primar al Bucurestului (1980-1985) si arhitect ideologic executant al Bucurestiului ”de aur”, care a primit în dar de la Nicolae Ceausescu un Ceas Eterna din aur alb cu 21 de rubine (pret de pornire: 1.200 euro).

În aceeasi categorie de bunuri de lux se afla si haina din blana de vulpe polara (pret de pornire: 900 euro) care i-a apartinut Elenei Ceausescu sau serviciile de vesela din portelan aurit (de la 180 euro) care au apartinut cuplului Ceausescu. Dintre loturile expozitie, nu puteau sa lipseasca un afis cu CiCo, sampania Premiant, cutia bomboanelor Dezrobirea sau personajul Mihaela al anilor ’70.



În expozitie, pe lânga obiectele familiei Ceausescu, publicul poate admira sabia de protocol primita de Ceausescu, cu dedicatie, din partea Armatei Române (pret de pornire: 1.000 de euro). Dintre loturi se remarca un document rar, care reprezinta o nota de plata externa cu semnatura olografa a dictatorului român (pret de pornire: 100 euro), care se obliga sa restituie 40 de milioane de dolari prin minereu de fier si credite de la diverse organisme financiare straine. Cel mai valoros trofeu diplomatic este chiar un trofeu de vânatoare, o blana de leopard (pret de pornire: 1.200 euro), primita în dar de Ceausescu de la un lider african, care stia de pasiunea conducatorului român pentru vânatoare. Se pare ca si Richard Nixon stia de pasiunea acestuia pentru arme întrucât la întâlnirea oficiala din 1973, Ceausescu a fost invitat sa viziteze fabrica de arme Colt, momentul fiind înregistrat într-o fotografie.

Alte imagini din expozitie îl înfatiseaza pe Ceausescu alaturi de Tito, Gorbaciov sau Nixon. La licitatie vor mai fi scoase si alte obiecte care au apartinut unor lideri comunisti. George Macovescu se bucura la rândul sau de cadouri de protocol însemnate precum un ceainic miniatural autentic (pret de pornire: 200 euro) din partea Indirei Ghandi sau o tava din argint oferita de Charles de Gaulle (pret de pornire: 1.500 euro). Cea de-a doua sectiune a expozitiei este dedicata Licitatiei „Colectiei Generalului Constantin Doncea”, care aduce în atentia pasionatilor de frumos povestea unui colectionar atipic epocii sale si opere de arta create de cei mai importanti artisti români. Luchian, Pallady, Darascu, Ressu si Dimitrescu.

Expozitia ”Epoca de Aur” poate fi vizitata la Palatul Cesianu-Racovita, str. C.A. Rosetti nr. 5, în perioada 21 februarie – 5 martie. Licitatiile Artmark se desfasoara pe data de 6 martie, dupa cum urmeaza: Licitatia Colectia Gen. Constantin Doncea, viceprimar al Bucurestiului între 1974-1978 (ora 19.00), Licitatia Epoca de Aur (20.00). Pentru mai multe informatii, vizitati www.artmark.ro.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img