20 septembrie 2024
ActualitateAchizitionarea Casei Sterian a fost amanata

Achizitionarea Casei Sterian a fost amanata

Daca demersurile pentru achizitionarea Casei Sterian au fost infaptuite inca de la sfarsitul anului trecut, nici pana in prezent conducerea Directiei pentru Cultura nu a primit un raspuns concret din partea autoritatilor, ci doar promisiuni ambigue. Din nou, acest obiectiv nu a fost trecut pe lista investitiilor discutate la ultima rectificare bugetara.

“Identitatea unui popor, legitimitatea sa istorica reprezinta fundamentul si totodata centrul vital al fiintei nationale, care se intemeiaza pe valorile create de-a lungul secolelor, pe mostenirea culturala si traditiile transmise de la o generatie la alta”. O fraza plina de importanta care este cuprinsa in apelul scris pentru “salvarea” Casei Sterian. Documentul a fost semnat de consilierii Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Cultural, filiala Bacau si de alti intelectuali preocupati de cultura la inceputul acestui an si ulterior, a fost inaintat Primariei Bacau. Un semnal de alarma pentru recuperarea identitatii culturale a unui oras aproape lipsit de memorie, rupt de trecutul sau, cu o istorie demolata de regimul comunist. Poate pentru unii este o masura drastica, dar cert este ca aceasta cladire este una dintre ultimele “bijuterii arhitectonice” ale Bacaului, care se degradeaza de la o zi la alta si care ar putea fi recuperata prin bunavointa administratiei publice.



“Drumul spre iad e pavat cu intentii bune…”

A trecut forfota si toata agitatia alegerilor, insa cei care ne conduc continua sa inchida ochii la ceea ce ar putea deveni pentru multi oameni de cultura un vis transformat in realitate si solutia a mai multor probleme. Daca Ministerul Culturii refuza in continuare finantarea pentru achizitionarea acestei cladiri de patrimoniu, ultima speranta a ramas in mana celor din administratie. Cu toate acestea prioritatile sunt prioritati, iar cultura nu este pe lista lucrurilor “urgente”. Saptamana trecuta a avut loc o noua rectificare de buget, dar se pare ca din nou nu au fost alocati bani pentru “salvarea” Casei Sterian. “Rectificarea bugetara de saptamana trecuta a avut ca obiectiv principal investitiile. Sunt proiecte incepute de catre administratie si trebuie finalizate. Nu s-a alocat inca o suma pentru achizitionarea Casei Sterian, dar exista intentia de a se da bani si pentru acest lucru. Pana la sfarsitul anului aceasta problema se va rezolva in masura in care vom primi un act doveditor prin care se atesta ca acesta cladire este incadrata in lista celor care fac parte din patrimoniul national cultural”, a declarat Mihaela Grosu, purtator de cuvant al Primariei Bacau. Dezamagit de acest raspuns, Petru Cimpoesu a afirmat ca ii este greu sa comenteze situatia pentru ca “Primaria nu ne-a cerut un astfel de document, desi chiar Ministerul Culturii a trimis anul trecut o adresa prin care oferea administratiei competenta de a rascumpara cladirea, care este trecuta fara indoiala pe lista oficiala a monumentelor de patrimoniu din Bacau. Cum este posibil sa nu fi dat atentie la un astfel de document? Nu avem ce face, depindem de Consiliul Local. Daca ei nu vor intelege importanta acestei investitii, cladirea acesta se va pierde si o vom culege de pe jos, insa stiti cum se spune, drumul spre iad e pavat cu cele mai bune intentii”. Asadar, se pare ca rascumpararea acestui potential “reper cultural pe harta Bacaului”, asa cum il numeste Cornel Galben, consilier al Directiei de Cultura, ramane doar la stadiul unei promisiuni. Daca se va face ceva sau nu in acest sens, nu ne ramane decat sa asteptam si sa speram ca degradarea obiectivului cultural sa fie una foarte lenta.
Scris de Daniela Pilat



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img