Prima editie a Conferintei regionale pe tema “Calitate si performanta in asistenta medicala preventiva si de reabilitare – Preventia si reabilitarea in cazul afectiunilor cailor respiratorii”, desfasurata la Târgu Ocna s-a dovedit a fi un eveniment nu numai medical, ci si unul turistic. Participantii s-au reunit in Salina Târgu Ocna, aflata la 240 de metri adâncime fata de lumina zilei.
Dupa o vizita a salinei, in care strajuieste Biserica “Sfânta Varvara”, oaspetii au vizionat si o expozitie dedicata procesului tehnologic de exploatare a sarii in decursul timpului. Primarul din Târgu Ocna, Stefan Silochi a facut cunoscute detalii atât asupra acestei activitati, pe care a cunoscut-o personal ca fost angajat al acesteia. Dezbaterile din cadrul conferintei l-au avut ca moderator pe Aurel Bucur, director general al Societatii Nationale a Sarii, SALROM. “România are un numar de sapte saline, in cinci din acestea – la Cacica, Praid, Râmnicu Vâlcea,Târgu Ocna si Turda, fiind amenajari turistice pentru speleoterapie.
Daca la Cacica este cea mai veche amenajare turistica de acest fel, la Râmnicu Vâlcea este cea mai noua, acestora alaturându-se si Salina Slanic Prahova, initial folosita de familiile regale ale României, iar dupa 1970 deschisa si publicului” – Aurel Bucur, director general SALROM. Profesorul universitar conferentiar doctor Sorin Stratulat, de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi, a vorbit despre „remodelarea” minei de sare de la Cacica, dupa carte doctorul geolog Ovidiu Mera a expus “caratele” Salinei Turda.
S-a mai discutat si despre cercetarile de la minele de sare, aducându-se date noi asupra efectelor microclimatului salin si asupra ionizarii naturale a aerului in saline, a factorilor de mediu cu potential terapeutic din acestea. Am remarcat si prezenta profesorului doctor Vasile Cepoi, Consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru, dar si a directorului Autoritatii Nationale de Turism, Octavian Arsene si a presedintelui Asociatiei Nationale a Statiunilor Balneare si Balneoclimaterice din România, Victor Moraru.
Inedita a fost si prezenta lui Gheorghe Simionca, presedintele Comisiei Internationale de Speleoterapie, venit din Solotvino, aflata aproape de Sighetul Marmatiei, in Ucraina. “Este nevoie de mai multi «actori», nu numai medici, oameni de stiinta, ci si de autoritati locale, operatori de turism, hotelieri, pe aceasta scena a dezvoltarii speleoterapiei in România. In alte tari ca Polonia, Germania, Franta, Ucraina, turismul speleoterapeutic este din ce in ce mai prezent”, a fost concluzia participantilor.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.