20 septembrie 2024
ActualitateRubrica saptamanala despre piata de capital / Toate-s vechi si noua toate

Rubrica saptamanala despre piata de capital / Toate-s vechi si noua toate

Istoria recenta a pietei de capital din Romania este mult prea scurta pentru a fi relevanta din punctul de vedere al analizei alternantei dintre marile perioade bull (de crestere) si bear (de scadere). Din fericire pentru cei care se bazeaza pe statistici, bursa din New York permite o suficienta regresie in timp.
Personal consider ca este util pentru orice investitor sa tina cont atat de avertizarea obligatorie pe care toate SSIF-urile trebuie sa o aduca la cunostinta clientilor: aperformantele trecute nu constituie o garantie pentru evolutiile viitoare”, dar, in acelasi timp, sa nu ignore nici indemnul de a invata din evenimentele trecute, caci aistoria se repeta”. Celor care nu rezoneaza cu zicerea poate cam lipsita de poezie de mai sus, le reamintesc versul inspirat al poetului nepereche, Mihai Eminescu: atoate-s vechi si noua toate”.
Iata de ce, dupa aproape un an de scaderi inregistrate de la atingerea unor maxime (ce s-au dovedit intre timp istorice) pentru indicele BET, consider ca nu este lipsita de importanta o trecere in revista a precedentelor mari perioade bear din Statele Unite ale Americii. (Desigur ca nu mai este nevoie sa precizez ca momentul de start al declinului indicelui BET, inceput in octombrie 2007, coincide cu debutul actualei perioade rosii la bursa din SUA).
Dupa 1940 durata medie statistica a unei piete bear a fost in SUA de 386 zile, declinul mediu al indicelui S&ampP500 fiind de -30.4%. Desigur ca sunt interesante si cazurile extreme: in 1987 piata aursilor” a durat doar 101 de zile, in timp ce durata cea mai indelungata inregistrata de o piata bear a fost in 1973-1974, cand a durat 630 de zile, iar scaderea inregistrata de S&ampP a fost de 48.2%.
Ceea ce nu trebuie nicidecum uitat este ca fiecare nou eveniment are particularitatile sale. Cauzele specifice ale fiecarei crize, dar mai ales contextul global, determina in final evolutia fiecarei noi perioade bear, si nu statistica! Presupunand totusi ca actuala criza nu va fi o alebada neagra”, adica nu va iesi prea mult din tiparul statistic (a se vedea un articol mai vechi, in care am amintit despre interesantul concept ablack swan” dezvoltat de renumitul N. Taleb), este rezonabil sa ne asteptam ca ceea ce a fost mai rau din actuala criza a trecut.
Deja in SUA au aparut cateva semne ca actuala piata bear este intr-un stadiu avansat (cu alte cuvinte finalul scaderilor ar putea sa nu fie prea indepartat). Astfel, tendinta generala a investitorilor – mai ales cei neprofesionisti – este de a-si pierde orice speranta in stadiile finale ale declinului pietei, acestia dand ordine de vanzare, fara a mai analiza fiecare sector in parte si a separa ramurile solide de cele mai afectate de criza. Intr-o oarecare masura, acest lucru se petrece acum in SUA.
Ceea ce este din nefericire mai putin clar este care va fi semnalul inceperii unei noi faze bull. In cateva dintre crizele precedente a fost grupul care a condus cresterea anterioara, iar ultima piata bull a fost condusa cu siguranta de emitentii din sectorul financiar-bancar, atat in faza cresterilor accelerate, cat si spre final, cand bancile au dat tonul scaderilor. Totusi, desi numeroase declaratii sustin ca faza cea mai dramatica a crizei creditelor a fost deja depasita, putini analisti sunt dispusi sa recomande acum cumpararea actiunilor acestor societati. Iata ce declara David Sowerby, manager de portofoliu la firma Loomis Sayles: astiu cu siguranta ceea ce nu vreau sa am in portofoliu: actiuni toxice ale firmelor cu implicare in piata subprime, care intr-o buna zi vor fi excelente, dar nu acum”.
Cu toate semnele care indica spre un final nu prea indepartat al actualei crize, numerosi analisti de peste ocean sustin exact contrariul. Astfel Jeremy Grantham, presedintele GMO, are un puct de vedere deosebit de pesimist Analizand ciclurile mult mai indelungate ale evolutiilor bursei americane, el considera ca ainca suntem in piata super-bear ce a inceput in 2000, si cel mai probabil aceasta se va sfarsi abia in 2010″. Pentru a avea o idee mai exacta despre abordarea lui Grantham, trebuie mentionat ca, in opinia sa, ultima piata bull din SUA a durat 18 ani, incepand cu 1982 si pana in anul 2000.
Indiferent de perspectiva de timp, aproape toti specialistii sunt deacord asupra urmatorului lucru: cheia supravietuirii cu succes intr-o piata bear este prezervarea capitalului. Pentru a-l cita din nou pe Grantham: aTrebuie sa traiesti azi pentru a lupta maine … in urmatoarea perioada s-ar putea sa apara actiuni extrem de ieftine. Ar fi bine sa ai atunci banii la indemana”.
Personal sunt convins ca o eventuala crestere semnificativa la bursa americana va genera cresteri chiar mai consistente si la Bucuresti. Este nevoie acum de rabdare si de cat mai mult cash disponibil pentru astfel de oportunitati viitoare.

Investitii profitabile tuturor!Scris de Alexandru Finaru





spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img