20 septembrie 2024
ActualitateCET-ul, invins de o asociatie de proprietari / Contorizare cu nabadai

CET-ul, invins de o asociatie de proprietari / Contorizare cu nabadai

Timp de trei ani, Asociatia de proprietari 112, de pe strada Aprodu Purice din Bacau, si SC CET SA, furnizorul de agent termic, s-au luptat cu indarjire. Miza: 1,8 miliarde lei vechi. Banii reprezinta costul gigacalorimetrelor montate pe cheltuiala asociatiei si manopera lucrarii. Adversarii au ajuns in instanta. CET a pierdut procesul.

Inainte de 1 ianuarie 2005, asociatia a contorizat cele 45 scari de bloc, prin montarea gigacalorimetrelor. Asa cum prevedea OG 73/2002, contorizarea a fost realizata pe banii locatarilor, urmand ca sumele sa fie suportate ulterior de CET, prin deducere din factura de utilitati. In decembrie 2004, asociatia a terminat contorizarea. CET a recunoscut gigacalorimetrele, dovada ca a si facturat imediat dupa consumul indicat de acestea. In martie 2005, CET a decontat asociatiei in jur de 700 de milioane lei vechi, pentru primii contori montati. Pe urma, a refuzat sa mai deduca din factura restul. Conducerea de atunci a asociatiei a acuzat public CET-ul, la o intalnire cu primarul Romeo Stavarache, dar situatia a ramas in coada de peste, desi edilul a promis sa faca lumina.



De-a soarecele si pisica

Conducerea CET si-a justificat permanent refuzul spunand ca asociatia a contorizat fara avizul furnizorului de utilitati. Directorul Dragusanu a ramas ferm pe pozitie, declarand ca nu poate accepta un pret la care societatea a fost angajata fara voie. Asociatia 112 avea insa o adresa semnata de directorul CET, prin care societatea isi dadea avizul pentru montarea gigacalorimetrelor. Mai mult, din ianuarie 2005, CET factura consumul de agent termic pe baza acelor aparate de masura, ceea ce poate fi considerata o recunoastere indirecta. CET a schimbat macazul cand a inceput propria sa contorizare. A trimis o adresa la Asocitia 112, prin care o anunta ca nu mai permite contorizare in avans, in afara planului sau de montare a gigacalorimetrelor. Desi asociatia era contorizata integral! Conducerea asociatiei a intocmit un dosar pentru decontarea gigacalorimetrelor. Acesta s-a plimbat luni de zile intre sediul asociatiei si CET. Exasperata de tergiversari, fosta conducere a asociatiei a actionat CET in instanta.

Contorizare ain familie”

Loctarii care au acceptat sa plateasca gigacalorimetrele pe baza OG 73/2002, care le garanta decontarea acestora de catre CET, s-au infuriat. Cand s-a aflat si ca firma care le-a montat apartinea presedintelui asociatiei, a izbucnit scandalul. Intr-adevar, firma fostului presedinte al asociatiei, Ionel Apetrei, a castigat licitatia organizata chiar de CET pentru montarea gigacalorimetrelor la asociatiile care au dorit aceasta. ROMIAM-BAC SRL a prins lucrari la 7 asociatii, printre care si Asociatia 112. Gigacalorimetrele au fost achizitionate si montate rapid. Costul lor a fost de 1,4 miliarde lei, iar manopera de 400 milioane lei. Chiar daca nu a ajuns la intelegere cu CET, firma si-a primit banii, din sumele incasate de la locatari pentru plata utilitatilor. Situatia, daca nu ilegala, macar imorala, a ramas in coada de peste. In tot acest timp, CET a facturat asociatiei penalitati chiar si pentru suma pe care o datora pentru contorizare. Asociatia 112 a castigat recent procesul cu CET si asteapta urmatoarea miscare a adversarului. Scris de Doina Mincu



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img