15 noiembrie 2024

Locuinte mai accesibile pentru bacauani

Bacauanii au cea mai mare putere de cumparare din Regiunea Nord-Est, când vine vorba despre achizitionarea unei locuinte, si stau relativ bine si la nivel national. Cu alte cuvinte, bacauanii se indatoreaza mai mult decât altii pentru a-si lua o casa in rate si, prin urmare, returneaza cu mai mare greutate creditul.

Si asta, in conditiile in care gradul de accesibilitate al locuintelor din România s-a îmbunatatit considerabil, în ultima jumatate de an, si nu ca urmare a reducerilor de preturi, ci datorita diminuarii dobânzilor bancare. În august 2013, când s-a lansat varianta în lei a programului de creditare Prima Casa, o familie cu venituri medii interesata de achizitia unui apartament vechi cu doua camere, în suprafata de 50 mp, trebuia sa accepte un grad de îndatorare de peste 30% în toate orasele resedinta de judet din tara.



Astăzi, sunt zece orase în care achizitia aceluiasi tip de apartament este posibila cu un grad de îndatorare de sub 30%, situatie care denota îmbunatatirea accesului la locuinte. Bacaul este in plutonul al doilea, cu un grad intre 30-40%. La lansarea variantei în lei a programului Prima Casa, bancile ofereau dobânzi de peste 6,5%, iar astazi sunt oferte în piata cu dobânzi de 4,5%.
Piata tranzactiilor imobiliare a primit o mare gura de oxigen prin prelungirea Programului Prima Casa pâna la finele anului 2014. Agentii imobiliari spera ca acest lucru va dezgheta vânzarea si cumpararea de locuinte, aflate inca intr-un declin pronuntat din cauza crizei financiare. Piata da deja semne timide ca se revigoreaza.

“Piata s-a dezghetat cât de cât. In Bacau, anul trecut s-a inregistrat o scadere a preturilor la locuinte de circa 5-6 procente, dar in ultimul timp preturile au stagnat. Exista cerere, iar vânzatorii s-au mai adaptat pietei si vor sa vânda, in loc sa stea cu locuintele blocate. Fara credite bancare, piata imobiliara n-ar mai functiona”
Florin Popovici, administratorul societatii imobiliare Apollon Bacau si vicepresedinte pe tara al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare

Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preturile apartamentelor vechi au scazut cu aproximativ 41%, potrivit analizelor companiei de evaluare Darian. În decursul ultimelor 12 luni, însa, scaderea a fost de aproximativ 2%, pretul mediu unitar la nivel national în semestrul doi al anului 2013 situându-se la nivelul de 684 euro/mp. Românii au accesat pâna acum 6.300 de credite în lei prin Prima Casa, în valoare totala de circa 950 mil. lei (210 mil. euro), conform datelor furnizate de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii. Cu banii împrumutati, au fost cumparate locuinte cu o valoare medie de 153.000 lei (circa 34.000 de euro).

In Bacau, pretul mediu al unui apartament de 50 mp este de 32.650 euro, dupa cum arata aceeasi sursa. Salariul mediu net pe judet este cifrat la 282 de euro, iar o rata prin programul Prima Casa este estimata la 157 euro (la un credit pe 30 de ani, cu o dobânda de 4,5%). Prin urmare, gradul de indatorare este de 38,1% (calculat la o familie din doua persoane adulte). In regiune, gradul de indatorare este de 38,8% la Iasi, la Suceava de 48,8%, la Vaslui de 45,8%, la Piatra Neamt de 44,4%, la Botosani de 39%.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014