15 noiembrie 2024

Theodor Stolojan: “Onestiul este un exemplu prost pentru gestionarea problemelor economice”

“Onestiul are o putere economica aproape de zero, mai traieste doar prin Chimcomplex”, a declarat europarlamentarul Theodor Stolojan, prezent zilele trecute in municipiul de pe Trotus, unde a fost insotit de Marian Jean Marinescu si Traian Ungureanu (colegi la Parlamentul European) si de Tudorita Lungu, presedintele Organizatiei Judetene a PDL Bacau. Theodor Stolojan a facut in cuvântul sau mai multe referiri la Rafo SA Onesti, mentionând: “Am incercat sa lamuresc guvernantii PNL din perioada 2004 – 2008 sa scuteasca Rafo de o parte dintre datorii si aceasta sa isi continue activitatea.

Din pacate, acest lucru nu a fost inteles, premierul Calin Popescu Tariceanu a ales drumul lui Dinu Patriciu si, intr-un fel atunci s-a jucat soarta Rafo! In loc sa fie rezolvata problema acestei societati (care tinea de datorii), a fost dezlantuita o canonada impotriva mea si a lui Traian Basescu. Tariceanu a acceptat transformarea datoriilor Rompetrol in actiuni de stat (ce a devenit creditor), aceasta rafinarie a fost vânduta, incheindu-se un acord de reglementare a datoriilor. Iar Rafo acum se indreapta spre un sfârsit ce nu va fi bun, pe care nu il stim deloc”.



Theodor Stolojan a mai mentionat:”Soarta Rafo s-a jucat si când s-a privatizat Petrom, ce avea forta sa dezvolte petrochimia in România, prin faptul ca se ocupa si cu extractia petrolului din tara noastra. Petrom-ul fiind cumparat de austrieci, acestia au luat o decizie de business, nemaifiind interesati de realizarea si a altor produse petrochimice, pe care le aduc de la Viena. Asa a murit Arpechim Pitesti si au inceput problemele de la Oltchim. Este de condamnat guvernarea care privatizând Petrom-ul nu si-a aparat interesele de a functiona si celelalte rafinarii mari ale tarii.

România a avut o petrochimie dezvoltata, ce prelucra 20 – 25 milioane de tone de titei anual! Este greu de dat un raspuns de ce nu a putut rezista nici Combinatul de producere a cauciucului sintetic, Carom, de la Onesti…E drept ca in conditiile economiei de piata nu puteau rezista multe combinate in tara dar ca firme de productie ar fi putut fi. Din pacate Onestiul este un exemplu prost pentru ceea ce a insemnat gestionarea problemelor economice. Specialistii de aici ii gasim lucrând prin tari straine”.

Mentionam ca la aceasta intâlnire la care au participat membri si simpatizanti ai Partidului Democrat Liberal de pe valea Trotusului, a fost prezent si inginerul Gheorghe Soroceanu, in vârsta de 87 de ani, care in anul 1952 a luat in primire primele trei hectare de teren pentru construirea Combinatului Petrochimic Borzesti si la care a contribuit de-a lungul anilor cu aprovizionarea cu materiale pentru realizarea a 57 de instalatii chimice in perimetrul platformei de la Borzesti, ce este intinsa acum pe aproape 10 kilometri.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014