20 septembrie 2024
ActualitateMilioane de lei excedent la fondul pentru accidente de munca / Protectia...

Milioane de lei excedent la fondul pentru accidente de munca / Protectia salariatilor, la mila Domnului

Nici 10 la suta nu se cheltuie din fondul pentru accidente de munca si boli profesionale colectat de la angajatori. In prezent, este un excedent de 3,8 milioane lei, bani care nu se stie pe ce se duc. Agentii economici platesc aceeasi contributie, indiferent daca se preocupa sau nu de imbunatatirea conditiilor de lucru. Numarul accidentelor de munca si al bolilor profesionale se mentine constant sau a crescut.

Din sumele obtinute prin colectarea contributiei de la angajatori la fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale nu se cheltuie cu prestatiile si alte activitati ce decurg din scopul infiintarii lui nici a zecea parte. Astfel, luna de luna acest fond se inregistreaza cu un excedent impresionant. Anul acesta, pana la 1 iunie, s-au adunat 4.096.017 lei. Din aceasta suma s-au consumat numai 295.960 lei, din care 66.540 lei au fost platiti salariatilor, care au fost victime ale unor accidente de munca, pentru reabilitarea lor medicala. Alti 83.660 lei s-au achitat pentru concedii medicale, 37.700 lei-despagubiri pentru deces iar 18.042 lei, compensatii pentru atingerea integritatii fizice. Si tot din acest fond de asigurare se suporta cheltuielile salariale pentru cei trei angajati ai Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau care sunt consilieri in prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale. Dar, chiar si cu aceste cheltuieli, din suma colectata raman foarte multi bani. Pe ce se cheltuie acesti bani, in cazul judetului Bacau este vorba de peste 3.800.000 lei, nu se stie. Nu cunoaste nici macar asiguratorul, respectiv Casa Judeteana de Pensii. aDe colectarea contributiei si urmarirea datornicilor se ocupa Agentia Nationala de Administrare Fiscala, ne-a declarat Liviu Cretu, directorul CJP Bacau. Pe noi ne instiinteaza cu privire la ce fond s-a strans. Cu suma care ramane, nu stim ce se face”.
Bolile profesionale au explodat



Din pacate, nici actiunile de consiliere si stabilire a planurilor de masuri de prevenire a accidentelor si bolilor profesionale la agentii economici nu au efectul scontat. aCeea ce incearca angajatii nostri este o picatura intr-un ocean, mai spune directorul CJP Bacau. Si aceasta deoarece legislatia nu-i impune angajatorului sa procedeze la imbunatatirea conditiilor de munca. Pe de alta parte, nici noi nu avem parghia constrangerii lor. Atata timp cat nu-i putem constrange, agentii economici nu sunt inclinati sa-i asculte pe consilierii nostri. Ba, chiar spun ca este pierdere de vreme”. In Romania, agentii economici contribuie cu 0,5 pana la 4 la suta din fondul de salarii, in functie de clasa de risc, indiferent de preocuparea lor pentru modernizarea tehnologiei si eliminarea pericolelor din activitate. In consecinta, nici nu este de mirare ca situatia privind accidentele de munca si bolile profesionale nu s-a imbunatatit. In 2007 s-au inregistrat 102 accidente de munca iar in primul semestru din acest an-48. aIn general, judetul Bacau, de foarte multi ani, are un numar constant de accidente de munca, declara Ioan Andrei, inspectorul sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca. In fiecare an sunt peste 100 de accidente, din care 10-12 sunt mortale. Nu se reuseste sa se puna la punct disciplina la locul de munca si modul de lucru. Pe de alta parte, lunar depistam echipamente de lucru necorespunzatoare si le sistam actvitatea”. In ce priveste bolile profesionale, evolutia acestora este si mai ingrijoratoare. Daca anul trecut au fost 22 cazuri noi, anul acesta, numai in primele sase luni, au fost depistate cu o boala profesionala 28 persoane. Si aceasta deoarece legislatia noastra nu-i determina pe angajatori sa reduca riscurile la locul de munca. Legea romaneasca nu prevede ca, dupa un anumit timp, cei care nu au imbunatatit conditiile de munca sa contribuie cu o cota mult mai mare la fondul de accidente, asa cum se procedeaza in tarile avansate.

Scris de Elena Tintaru, Doina Mincu



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img