18 decembrie 2024

Accident de munca cu cântec. “Victima este vinovata in proportie de 90 la suta”

Bacauanul Cojocaru Vasile Razvan a fost victima unui accident de munca, produs in ziua de 19 aprilie 2013, la ora 11,30, in timpul derularii activitatii de productie la SC Garnituri Industriale SRL Bacau, ca operator cauciuc.

Imprejurarile in care s-a produs au fost stabilite atât de ITM Bacau cât si de un expert tehnic, ing. Niculae Oprea, membru al Biroului Local de Expertize Judiciare si Contabile de pe lânga Tribunalul Bucuresti, la solicitarea IPJ, Sectia 2 Politie Bacau, raportul fiind finalizat pe 9.12.2013 si comunicat partilor pe 3 februarie 2014.



Imediat dupa producerea accidentului, in urma caruia victima si-a pierdut degetele de la mâna dreapta, cu o parte din palma, suportând patru operatii de reconstructie, conducerea societatii declanseaza o ancheta interna, in urma careia victima accidentului este sanctionata cu Avertisment, prin Decizia interna 42/18.06. 2013, deoarece “a dat dovada de indisciplina in munca”.

Cele doua rapoarte, cel al ITM Bacau si cel al expertului de la Tribunalul Bucuresti, contin date si concluzii contradictorii, al doilea raport concluzionând ca “victima se face vinovata in proportie de 90 la suta, iar angajatorul in procent de 10 la suta, respectiv Maliniciu Bogdan Claudiu, administratorul societatii, vinovatie care trebuie impartita in mod egal cu seful Serviciului Extern de SSM”, iar ITM stabileste ca vinovata de producerea accidentului este societatea.

Dupa producerea accidentului, societatea a intocmit dosar de cercetare, l-a adus la avizare la ITM, iar expertul nostru a constatat ca societatea se face vinovata de producerea accidentului, deoarece dispozitivul de protectie din dotarea presei nu functiona. Societatea a fost amendata cu 8.000 de lei, achitata. Dupa ce victima a fost declarata cu incapacitate permanenta de munca, am completat dosarul si l-am trimis la Inspectia Muncii de la Bucuresti, cu propunerea de sanctionare cu o noua amenda de 7.000 de lei, pentru lipsa de calificare a personalului care lucra pe acel utilaj.”
Dan Buftea, purtator de cuvânt al ITM Bacau.

Tracasat si afectat de consecintele accidentului, Vasile Cojocaru se vede nevoit sa reclame accidentul la Sectia 2 politie (Dosar penal 3781/P/2013), cu acuzatia de “vatamare corporala si vatamare corporala din culpa”, in care victima cere pedepsirea vinovatilor, constituindu-se, totodata, in parte civila, solicitând “daune morale si materiale”, deoarece si-a pierdut capacitatea de munca, dar si ca urmare a faptului ca i s-a afectat imaginea, devenind dizgratios (cu toate interventiile chirugicale partea inferioara a mâinii a devenit un ciot), intre timp fiind pensionat, gr. II. In acelas timp, Vasile Cojocaru contesta decizia de sanctionare cu Avertisment, deoarece, sustine acesta, presa la care lucra nu avea aparatori de protectie sau nu erau puse, dupa cum a constatat si ITM Bacau, iar instructiunile de exploatare erau si sunt in limba italiana, el necunoscând aceasta limba. O alta plângere penala a facut la Parchet, acuzând societatea si pe manager de falsificarea semnaturii de pe Decizia de sanctionare.

Un om a ramas cu un handicap major, fiind declarat cu incapacitate permanenta de munca, doua institutii constata lucruri diferite, victima fiind nevoita sa-si caute dreptatea in instanta, cheltuind alti bani (avocat, dosare), dar si timp.

Cu toate insistentele noastre, managerul societatii nu a putut fi contactat (telefonic, dar si la sediul de pe str. Turbinei) pentru a-si prezenta pozitia fata de cele reclamate de victima.

“Dosarul se afla in faza de cercetare penala la organul de politie. Se va face un raport, dupa care va fi inaintat la Parchet. In principal facem obiectiuni la Raportul de Expertiza intocmit de expertul Tribunalului Bucuresti. Asteptam finalizarea cercetarilor, dupa care vom proceda in conformitate.”
Maria Jinga, avocat al victimei



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img