Bacauanii care intentioneaza sa faca deplasari, din aceasta saptamâna, peste granita, trecând pe la birourile vamale Siret, Sighet si Halmeu, aflate la frontiera externa a Uniunii Europene, vor trebui sa suporte reguli de vamuire inasprite.
Astfel, reprezentantii Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice (DGRFP) Iasi au anuntat ca, la punctele vamale amintite, se vor aplica masuri specifice de selectie a calatorilor utilizând analiza de risc. Sunt vizate cu precadere bunurile introduse de catre calatori, pe teritoriul României, în bagajele personale.
Masura intervine in urma numeroaselor cazuri in care calatorii au incercat sa introduca prin birourile vamale de frontiera cantitati de combustibili (motorina sau benzina), produse din tutun, alcool, zahar sau alte bunuri a caror valoare depaseste suma de 300 de euro, peste uzul personal. Potrivit vamesilor, aceste introduceri nu au avut un caracter ocazional si, prin urmare, nu au indepinit conditiile de scutire prevazute de reglementarile comunitare si legislatia nationala.
Potrivit legii, scutirile de taxe vamale, accize si T.V.A. pentru bunurile aflate în bagajele personale ale calatorilor, precum si pentru carburantii aflati în rezervoarele standard ale autovehiculelor, sunt conditionate de caracterul necomercial al acestor importuri. Aceste scutiri se aplica numai importurilor ocazionale, cadourilor sau bunurilor pentru uzul personal sau familial al calatorilor.
Prin urmare, pentru bunurile supuse masurilor de supraveghere amintite care vor fi gasite in bagajele personale ale calatorilor, va fi nevoie de o declaratie în scris cu scopul de a se verifica caracterul ocazional si necomercial al introducerii de bunuri.
“Daca în urma verificarilor efectuate se constata ca bunurile declarate au caracter comercial nu este permisa introducerea de catre calatori a acestora pe teritoriul vamal al României, potrivit prevederilor legale în vigoare”, a precizat Liana Vasiliu, purtator de cuvânt al DGRFP Iasi.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.