Cu ce se poate combate birocratia sufocanta, opacitatea sistemului si hotia institutionalizata, lipsa de clarviziune a politicilor nationale, invidia si betele in roate de la tot pasul, atunci când vrei sa cladesti o afacere? Unii ar invoca tenacitatea, altii lipsa de scrupule, altii rabdarea. Nu putini ar spune insa ca tineretea, energia si entuziasmul vârstei sunt principalele argumente pentru a nivela toate asperitatile din drumul spre succesul antreprenorial.
Ideile de afaceri abunda in mintea lor si nu putine sunt fanteziste la prima vedere. Gânditi-va, insa, cum s-ar schimba peisajul imbâcsit al mediului de afaceri actual, profund viciat de tentatia de eludare a regulilor proaste impuse de stat, daca toate aceste idei ale celor care acum au 19 ani ar fi puse in practica. In afaceri reale, in firme angajatoare, cu cifre de afaceri bune, cu perspective de a evolua si in afara tarii.
Tineri entuziasti, destepti, culti, cu idei foarte bune de afaceri, avizi de informatie si sfaturi, care nu vor neaparat sa plece din tara. Dar care, insa, au o problema: nu prea are cine sa ii indrume in acest domeniu vast, plin de capcane si oameni „binevoitori” la fiecare pas. Exista o comunitate a oamenilor de afaceri care functioneaza, dar care pare sa aiba prea putin timp si pentru sfaturi date celor mai tineri. Si care este prea putin interesata sa se prezinte in chip de reper pentru cei ce vor sa faca afaceri, penbtru tinerii care, eventual, ar putea sa urneasca economia cu adevarat. Iar despre un sprijin real din partea autoritatilor statului, care in general se pricepe la taxat si mai putin la creat facilitati fiscale sau de alta natura, nu se prea poate vorbi.
Este adevarat ca tinerilor li se ofera bani pentru debut antreprenorial, dar atât. Dupa aceea, nimeni nu ii mai urmareste si pe nimeni nu intereseaza daca isi rup gâtul in hatisul economic de la noi. Exista un studiu care spune ca afacerile tinerilor mor, in medie, la vârsta de trei ani. Rezista mai mult doar daca sunt deja solide, mostenite de la parinti, sau daca norocul e prea binevoitor. Despre tinerii care aleg strainatatea dupa ce se scolesc si se specializeaza aici nici nu mai discutam, ca e moneda prea mult batuta.
Conteaza mai mult tinerii care aleg sa ramâna aici pentru a-si dezvolta propria afacere, de pe urma careia mai traiesc alti câtiva angajati, si puse una lânga alta, toate aceste afaceri atrag bunastare generala. Problema este, de parca altele nici nu ar mai exista, ca prea putini dintre cei aflati in posturi decizionale, ca sa nu mai vorbim despre politruci fara nici o pregatire adecvata, au viziuni de ansamblu ale intregii problematici.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.