8 ianuarie 2025

Pasiunea culorilor: La 12 ani insufleteste hârtia

Are doar 12 ani. Impliniti! E elev eminent la Scoala „Al.I.Cuza” Bacau, in clasa a VI-a. In timpul liber, mânutele lui dibace reusesc, cu multa rabdare si o indemânare iesita din tiparele inocentei, sa dea viata hârtiei colorate. La vârsta lui a facut o pasiune pentru arta traditionala japoneza: origami. La numai 12 ani.

Origami sau arta plierii hârtiei. Talent, dibacie, rabdare, arta. Cu toate acestea este inzestrat micutul Toma Dimitrie Furdui care la cei 12 ani ai sai face minuni. „Unii spun ca sunt un copil deosebit, poate si pentru ca ajut pe oricine neconditionat.

Sau poate pentru simplul fapt ca-mi place frumosul, indiferent ce forma are”, spune modest si recunoaste apoi ca pasiunea lui s-a nascut din culoare si din bucuria de a darui. Tot ce face daruieste. Acasa nu pastreaza nimic, dar nici nu vinde nimic. De unde aceasta pasiune? E un autodidact.



A invatat totul singur, de pe internet. „In vara anului 2010, dupa ce s-a intors dintr-o delegatie de la Iasi, mama mi-a povestit ca a vazut ceva interesant la o taraba cu lucruri handmade. I-a atras atentia o pisica origami 3D, dar, cum vânzatorul nu era acolo, nu a putut sa-mi cumpere produsul. Nici nu stia sa-mi povesteasca cum arata, asa ca, din curiozitate am inceput cautarea pe internet. Am gasit o multime de lucruri interesante si m-a acaparat cu totul”, povesteste Toma.

or2

Prima figurina: o lebada

Marturiseste ca l-a inceput s-a chinuit sa inteleaga metoda, iar la prima lui lebada origami a lucrat toata familia – au taiat acele triunghiuri colorate care stau la baza construirii unui model. „Cel mai greu si plictisitor mi se pare sa pregatesc aceste triunghiuri. Mie imi place sa dau contur, forma, imi place sa vad cum creste obiectul in mâna mea”, adauga cu o sinceritate debordanta pustiul simpatic ce ma duce cu gândul la Harry Potter.

Alte minuni

Desi stapâneste foarte bine tehnica origami, este pasionat si de quilling – arta rasucirii hârtiei, care tine tot de handmade. Prin aceasta tehnica lucreaza orice – bratari, chiar si shamballa, cercei, lantisoare. Materialele le cumpara de pe internet sau de la librariile si merceriile din oras.

or3

„Sunt destul de costisitoare si, de multe ori, bursa mea se duce pe tot felul de materiale. Sunt foarte strângator. Camera mea e plina de cutii cu resturi, sârme, cofraje de oua, tesaturi, plasticuri, ate, margele, servetele, strâng si pastrez tot ce cred ca mi-ar putea fi de folos cândva. Nu-mi ajunge timpul sa fac tot ce-mi doresc”, conchide amuzat. A facut si copacei din sârma, tablouri pe sticla, cocheteaza si cu arta servetelului, participa la toate proiectele scolare din materiale refolosibile sau ce implica lucrul de mâna. E pasionat si de calculator, a invatat singur Photoshop-ul, dar, „când va fi mare” isi doreste sa devina medic.

„Nu am mult timp la dispozitie. Intotdeauna lucrez contra cronometru, pentru ca pe primul loc este scoala si dorinta mea de a fi printre cei mai buni.”

„Cel mai mult am lucrat la niste pauni. Au fost trei. Pe toti i-am daruit unor persoane speciale din viata mea. Ador sa fac cadouri.”

„Acum ma pregatesc de martisoare. De trei ani, martisoarele daruite din familia mea sunt facute de mine.”

or4

Arta origami a fost introdusa în Europa în secolul al XII-lea, primind cu timpul o forma distincta de cea traditionala japoneza. Etimologic, cuvântul origami, de origine japoneza, este format din oru care are sensul de „a îndoi” si kami cu sensul de „hârtie”, deci „hârtie îndoita”. Dezvoltarea artei origami în epoca moderna în Occident a început în anul 1945, la început în America, iar mai apoi în Franta.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img